Реклама / Ads
16| 4844 |16.12.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Енергетици в паника след изявление на министър

.
В момента се плащат по 2 лева такса „зелена енергия" Източник: Вяра Йовева
Над 1 милиард евро ще бъдат пропуснатите ползи за икономиката на страната, ако бъде въведен временен мораториум върху проектите за производство на ток от възобновяемите енергийни източници. Това съобщиха от Българската фотоволтаична асоциация.
 

Повод за констатацията стана обявеното преди дни намерение от страна на екоминистъра Нона Караджова за временно замразяване на проектите до изготвянето на Национален план в сектора. Производителите прогнозират сериозен отлив на чуждестранните инвестиции за екоенергия.

Изказването на министър Караджова от миналата седмица е предизвикало истински хаос и паника в сектора за производство на енергия от възобновяеми източници, съобщи Никола Газдов, председател на асоциацията.

Всички банки за спрели кредитирането на проекти за зелена енергия, алармираха производителите, като дадоха примери с техни проекти, които са получили отказ за финансиране от трезорите.

Ако бъде въведен мораториум, който според екоминистерството може да продължи до средата на следващата година, то България ще пропусне инвестиции за над 1 милиард евро за следващите 5 години, а в страната няма да бъдат произведени стоки и услуги поне за още 350 милиона евро, изчислиха от асоциацията.

Засегнати ще бъдат и крайните потребители, които в момента плащат по 2 лева такса „зелена енергия", без тези пари да се базират на реални проекти, смятат от бранша.

Има риск при замразяване на проектите да не изпълним и ангажимента си към ЕС за постигане на 16 процента дял на зелената енергия в общото потребление до 2020 година, от което ще последват санкции от Брюксел, коментира Никола Газдов.

Производителите настояват правителството в този момент да излезе с категорична подкрепа за сектора.

Намерението на кабинета за мораториум върху проектите за екоенергия до създаването на национален план в сектора е така да се въведат ясни правила и ред в този бизнес.

В момента в сектора са заявени проекти за 12 000 мегавата мощност. Според Българската фотоволтаична асоциация 90 процента от тях са фантомни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5538 |14.12.2009 2.2 млн. лв. спестили в МРРБ след съкращения във ведомството . 3| 5190 |24.11.2009 Лихвите падат още през следващото тримесечие . 4| 5136 |03.11.2009 Дянков представи новите стари мерки за следвашите 100 дни . 4| 5188 |03.11.2009 Накъде след първите 100 дни?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads