Реклама / Ads
6| 6341 |26.01.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Европарите не са състезание, а средства за реформи

.
Томислав Дончев
Европейските пари не са състезание, в което нашата цел е да изпреварим някой друг и да се похвалим, че сме една позиция нагоре. Те са, за да се правят реформи - от пътища до социалната сфера.
 

Това заяви министър Томислав Дончев, който представи пред депутати в парламента Годишен доклад за усвояването на средствата от ЕС в Република България за 2010 година.

По думите му голяма част от констатациите и препоръките в доклада са навременни и смислени и не са нови за него. "Ще ми се да имаме едно префокусиране, цифрите са важни и не ги подминаваме, но трябва да почнем да мислим не само за това "колко", а по-често да разсъждаваме върху въпросите "какво и къде", посочи министърът.

"Казвам това заради преките си впечатления от посещения в няколко социални институции, финансирани с евросредства", допълни той. Според него това, че са похарчени едни средства все още не означава, че е произведен добър и положителен ефект. Всички колективно понякога изпадаме в една илюзия, че това е сепаративна, отделна дейност на държавата, където ако имаме проблем той е с европейските пари, смята Дончев.

"Голямо заблуждение! Факт е, че ако сравните разходите за инвестиции с европейски средства и цифрите за това в републиканския бюджет, ще видите, че отношението за 2010 година е 1:1", каза той. Дори в момента по-голямата част от инвестиционната програма в общините се прави с европейски пари, категоричен е той.

Томислав Дончев приветства фокусирането върху смислените проблеми и даде за пример Закона за обществените поръчки и промените в него, както и подхода да се мисли в по-широки мащаби. За контрола над евросредствата той заяви, че в България системата вече е ефективна, въпросът е тя да стане по-човешка. Накрая призова да се намери решение как да се управляват последиците от финансовите корекции и съобщи, че вече има смесена група с участието на представители на сдружението на общините у нас, с които ще работят в тази сфера.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5450 |05.01.2011 Европарите за ВиК под контрола на МРРБ . 3| 5503 |23.12.2010 ЕК иска по-скоростно усвояване на европарите . 3| 5870 |25.07.2010 Дончев: Усвояваме до цент европарите . 0| 5128 |25.05.2010 Червените кастрят кабинета заради европарите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads