Реклама / Ads
0| 3295 |07.02.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Европейският петролен пазар страда заради хутите

.
Доставките на петролни продукти се забавят драстично заради заобиколните маршрути, по които търговските кораби са принудени да се движат заради атакиту на подкрепяните от Иран хути в Червено море. Това влияе на пазарите, включително и на тези в Европа, заяви изпълнителния директор по енергийните пазари към Международната агенция по енергетика Кейсуке Садамори, предават от агенция "Ройтерс".
 

В кулоарите на Индийската енергийна седмица в Гоа той посочи, че сме свидетели на "много трудна ситуация" по отношение на Червено море и Суецкия канал.

Въпреки закъсненията и опасенията за ескалиране на напрежението в Близкия изток, световните цени на петрола обаче се понижиха през изминалата седмица. От началото на тази се наблюдава опит за известна стабилизация и предпазлимо повишаване.

 

Към 10.45 ч. българско време фючърсите на петрол Брент се търгуват около 78,85 долара за барел, нараствайки предпазливо за трета поредна сесия на търговия от двуседмично дъно от 76,62 долара за барел, достигнато в понеделник. Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък се повишават с 0,56% към 73,72 долара за барел, опитвайки да отскочат от двуседмично дъно около 71,41 долара за барел. Въпреки това предпазливо поскъпване, петролът се търгува с около 7% под нивата от края на януари.





"Пазарите се чувстват сравнително комфортно по отношение на предлагането. Ръстът на предлагането се случва извън групата ОПЕК +, идвайки най-вече от САЩ, Бразилия, Гвиана, и поради макроикономически опасения растежът на търсенето не е толкова стабилен", посочи още Садомори.

 

Садамори каза още, че не очаква решението на Саудитска Арабия да спре плановете си за разширяване на своя максимален устойчив капацитет до 13 милиона барела на ден от 12 милиона барела на ден да има незабавно въздействие върху световните петролни пазари в краткосрочен план.

 

Продължаващите съкращения на производството от Саудитска Арабия и други членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници във формата ОПЕК + увеличиха количеството свободен петролен капацитет, наличен в световен мащаб, отбеляза той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4564 |06.02.2024 Хампарцумян: В недоволството на земеделците има и политически, и финансови интереси . 0| 3611 |07.02.2024 Безплатни консултации за деца с гастроентеролог и хепатолог доц. д-р Хасрет Дживан на 17.02.24 г. в София . 3| 14933 |03.02.2024 Доходите ни ще растат. Кои са най-търсените професии? . 1| 6142 |02.02.2024 Карнавалът на о-в Пукет с 9 световни рекорда на Гинес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads