Реклама / Ads
3| 4669 |15.10.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Финансова инжекция за МВФ готви Г-20

.
Страните от групата на водещите икономики в света Г-20 се ангажират да осигурят на Международния валутен фонд ресурси, за да се справи с дълговата криза. Това гласи проект на изявление на финансовите министри от страните, които обсъждат в Париж кризата в еврозоната.
 

  

За вливане на свежи пари в МВФ настояват т. нар. нови световни икономики - Русия, Индия, Китай и Бразилия, докато Западът смята, че фондът има достатъчно ресурси.

Според източници, цитирани във "Фигаро", еврозоната е определила седем варианта за укрепване на Европейския фонд за финансова стабилност, сред които евентуалното му превръщане в банка, което бе предложено от Франция.

 

Участниците предпочитат подхода на индивидуални решения на всяка страна в полза на икономическата стабилност, които трябва да бъдат представени на срещата на Г-20 в Кан през ноември, посочва кореспондентът на БНР.

 

Еuronews посочва, че страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, ЮАР) също са изявили готовност да подкрепят плана за подпомагане на МВФ.


Европа трябва да поеме сама задачата да разреши до корен проблема в еврозоната, подчерта снощи финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле.

 

Постигнат е и известен напредък по общия проект за рекапитализацията на банките. Франция и Германия поеха ангажимент да го представят на предстоящата на 23 октомври общоевропейска среща. По думите на френския финансов министър Франсоа Бароан постигнато съгласие е от особена важност, съобщават френски медии.


В документа се настоява и за по-ефективна работа за спасяване на световната икономика.

 

Междувременно световните агенции продължават да понижават рейтинги на водещи банки. Стана ясно, че "Стандард енд Пуърс" е понижила кредитния рейтинг на френската банка "Бе Ен Пе Париба" с една степен на "АА отрицателна". Агенцията се мотивира с по-слабите икономически перспективи за Европа, включително за периферните страни, с чиито дългове някои френски банки са значително обвързани.

 

Малко преди това друга водеща агенция - "Фич", постави под наблюдение рейтинга на британската банка "Барклис", сигнализирайки, че степента му може да бъде понижена.


"Фич" определи отрицателна перспектива и за рейтингите на "Дойче банк", на френските "Бе Ен Пе Париба" и "Сосиете женерал", както и на американските "Голдман Сакс" и "Морган Стенли".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5418 |24.04.2011 АЕЦ "Козлодуй" се готви за сериозна проверка . 8| 5532 |11.03.2011 "Булгаргаз" ни готви нов скок на цената на газа . 2| 4868 |05.06.2010 Финансовата криза в Унгария се засилва . 6| 6127 |22.04.2010 "Подкрепа" готви протести, търси подкрепа от PSI и EPSU

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads