0|
5262
|15.10.2014
БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ
Фирми се притесняват как ще спазят новите изисквания за етикетите на храните
След по-малко от два месеца влиза в сила нов европейски регламент за етикетирането на храните. Производителите вече се подготвят да отговорят на изискванията на етикетите да се предоставя много повече информация, отколкото имаше досега.
В същото време обаче директорите на общински детски кухни са в паника, как ще изработят етикет, който съдържа важна информация, според изискванията на ЕС. На етиката с нормални букви трябва да е написано вече не само името на продукта и съставките му, но и дали може да предизвика алергия, колко часа може да се съхранява храната и каква е хранителната му стойност. Отделно трябва да е ясно кое е търговското предприятие, произвежда стоката. Така на детските кухни ще им бъде доста трудно да съберат толкова много информация на малките бурканчета, коментират оттам.
Заместник-директорът на Агенцията по храните Тенчо Тенев се ангажира, че ще бъде изготвен и компромисен вариант – родителите да получат нужната информация, без да се налага ежедневно лепенето на хиляди етикети.
Изискванията на ЕК ще са валидни за всички стоки на пазара, като със специален шрифт трябва да бъде описано за потребителите дали този продукт може да доведе до алергични реакции.
Заместник-директорът на Агенцията по храните Тенчо Тенев се ангажира, че ще бъде изготвен и компромисен вариант – родителите да получат нужната информация, без да се налага ежедневно лепенето на хиляди етикети.
Изискванията на ЕК ще са валидни за всички стоки на пазара, като със специален шрифт трябва да бъде описано за потребителите дали този продукт може да доведе до алергични реакции.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads