Реклама / Ads
0| 5567 |23.05.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Р. Гълъбинов за Фрог: Бюджет 2018 г. не дава възможност за реформи

.
Румен Гълъбинов
Бюджет 2018 г. не дава големи основания, че ще се проведат нужните структурни реформи в икономиката на България. Има пари, предвидени да се увеличат учителските заплати и това са почти 90% от парите в повече за българското образование, което едва ли ще се подобри без да се инвестира значително повече и в образователната инфраструктура на учебните заведения. Това коментира пред Фрог нюз финансистът Румен Гълъбинов.
 

Има планирани допълнително пари и за здравеопазване, но не става ясно дали ще се проведе реформа в болниците, така че да се намалят дълговете им и да се задържат младите лекари в страната, а не да заминават на работа в чужбина.

 

Има обещани повече пари за пенсии, обаче те са за сметка на увеличаване на осигурителната тежест на всички работещи. Увеличава се осигурителната вноска, увеличават се осигурителните прагове, увеличават се стажа и възрастта за пенсиониране и така се увеличава общата осигурителна тежест на всички работещи за сметка на това пенсионерите да получат по-високи пенсии. Това е моделът, който е бил и досега и няма реформа в този модел.

 

Бюджет 2018 г. продължава и увеличаването на данъчната тежест за сметка на косвените данъци и по-конкретно увеличение на акцизите върху цигарите. Важно е да се отбележи, че в бюджета е заложено намаление на капиталовите разходи, а капиталовите разходи това са всъщност разходите за големите строителства, ремонти, държавните инфрасктруктурни проекти, като тук се отбелязва едно очакване от страна на правителството, че тези финансирания ще намалеят. Което е още едно напомняне, че в следващите няколко години България трябва да си промени икономиката така, че да разчита повече на самостоятелното си развитие, отколкото на "патериците" на евросубсидиите и европомощите, които ще намаляват с времето. Само с европомощи не можем да развиваме икономиката си - в смисъл, да разчитаме основно на свежи пари от Европейската комисия. Намалението на капиталовите разходи не ни дава основание да се надяваме, че ще се увеличат инвестициите. Иначе има очаквания за увеличени приходи от данъци и осигуровки, но за да има по-големи приходи, искрено се надявам реалната икономика да заработи по-добре, защото само по-активната икономическа дейност води, без да се увеличават данъчните ставки и осигурителните вноски, до по-голям търговски оборот, откъдето ще се събират и повече приходи. България трябва да подобри значително своята инвестиционна среда, да търси и да намери стратегически инвеститори, които да помогнат за развитието на икономиката ни, а това се постига със структурни реформи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 13190 |17.05.2017 М. Димитров за Фрог: Цирк е назначението на Първанов за зам.-министър, рискът АЕЦ ”Белене” е висок . 0| 5569 |12.05.2017 Р. Гълъбинов за Фрог: Планът "Юнкер" стимулира инвестициите . 5| 8333 |26.04.2017 Р. Гълъбинов за Фрог: 2020 г. България я чака фалит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads