Реклама / Ads
7| 6104 |25.02.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Гарсониера на българското море или нова кола?

.
Такава била дилемата за мнозина румънци. Руснаците все още са най-активни на нашия пазар на имоти по морето, не липсват обаче и българи, готови да броят милион.
 

Ако последните две години бяха емблематични за пазара на имоти по Черноморието, то настоящите месеци характеризират нов бум, този на предлаганите къщи, ниви, апартаменти и хотели. С всеки изминал ден излизат десетки предложения, от атрактивни до най-атрактивни, за които обаче са нужни пари в кеш. Именно затова продажби няма достатъчно, коментират брокерите.

kushta_more_1.jpg

Според експертите от агенция “Омега” на пазара се предлагат най-вече довършени хотели по морето, а техният брой се увеличава с всяка седмица. За курортите, разположени на юг от града, цените вече са от 650 до 1500 евро на квадратен метър. Бум на офертите на хотели на север от Бургас има най-вече в Свети Влас и Слънчев бряг. Той е продиктуван от съответното търсене през изминалата година. На практика обаче сделките са малко на брой. Предлагат се изцяло завършени, обзаведени и оборудвани хотели, по-голяма част от които са били експлоатирани в рамките на един или повече туристически сезона. Също така, не липсват и оферти за целогодишно опериращи хотели. Хиляди са и предложенията за ваканционни комплекси. Според вътрешната локация на имотите в Свети Влас, в момента на пазара се наблюдава наличието на голям спектър от офертни ценови равнища. Сега могат да бъдат закупени инвестиционно привлекателни апартаменти на цени от 590 евро на квадрат. Също така в комплекс със СПА център и всички останали удобства, нужни за комфорта на собствениците и необходими за едно рентабилно отдаване под наем, разположен само на 200 метра от морето, могат да бъдат закупени двустайни апартаменти на цени от 620 евро квадрата. Така цените предлагат една по-лесна достъпност и по-изгодна финансова инвестиция поради факта, че като крайна цена апартаментите биват по 35 000-40 000 евро, а в тази зона средните предлагани цени на квадрат са 1100 евро. Според брокерите тази локация ще бъде една от най-атрактивните за в бъдеще. От друга стана, на пазара не липсват и оферти на цени от 1 950 евро до 3 200 евро на квадратен метър, за апартаменти първа линия море, разположени в най-атрактивната и екзотична зона на курортното селище, където са позиционирани модерно яхтено пристанище, отговарящо на европейските стандарти, интересен амфитеатър и уникална новопостроена църква. Тези апартаменти държат своите ценови равнища поради факта, че за тях също има търсене.

За ваканционните имоти е характерно по-силен интерес през летния сезон, но въпреки това тази година се наблюдава активизиране на пазара и през зимата, което се дължи на наличието на по-изгодни оферти. Потенциалните клиенти са както българи, така и руснаци. Има клиенти, които са готови да вложат и милион, стига офертата да бъде изгодна бъдеща инвестиция, която да предлага една рентабилна възвръщаемост и да не коства влагането на допълнителни средства за ремонти и преустройства.

kushta_more.jpg  снимки Вяра Йовева

В същото време и румънските медии вече тръбят за предлаганите родни имоти. Цената на гарсиониера на брега на морето в България стартира от 11 700 евро (с включен ДДС), като сумата се доближава до необходимите средства за закупуването на „Дачия Логан”, се посочва в статия на Зиаре.ком от северната ни съседка. Изданието цитира представителя по продажбите на компанията "Морада България", Пенка Атанасова, която споделя, че апартаментите край морето до Несебър се продават на цена от 390 евро квадрата с включено ДДС. 

Женя Атанасова, Фактор online 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 6757 |23.02.2009 Съюзът на инвеститорите в туризма с предложения за антикризисни мерки . 5| 5801 |23.02.2009 Бизнесът и политици обсъдиха намеренията си за изборите . 2| 9931 |21.02.2009 Най-екзотичните пътешествия в света . 6| 5396 |19.02.2009 Конференция „BalREAct” ще решава проблеми на имотния пазар в условия на криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads