Реклама / Ads
2| 4799 |04.08.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Харчат пари от НЕК с разрешение на Станишев

.
Комисията им е дала 50 % възможност да си увеличат приходите Източник: Вяра Йовева
Неправомерни разходи от бюджета на Националната електрическа компания (НЕК) е извършвал Българския енергиен холдинг с благословията на кабинета “Станишев”. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов.
 

Според Шушулов ръководството на Българския енергиен холдинг, в чиято структура влиза НЕК, както и другите големи енергийни дружества у нас, е преливало пари от една компания към друга и така в НЕК не са останали средства. „Даване пари на БЕХ да се подпомага „Топлофикация-София", не знам колко милиона за АЕЦ „Белене. Какво следва от това? Че се извършват разходи, които вероятно се разрешават от БЕХ и от правителството и които не мога да твърдя, че всичките са правомерни", каза Шушулов.

Професорът обясни, че сред причините за загубите на НЕК е и драстично пониженият износ на електроенергия през последните месеци. По думите му към края на юли страната ни е изнесла около 500 мегават часа, докато миналото лято експортът на ток е бил двойно по-голям.

Анализът на държавния регулатор обаче показва, че в НЕК би трябвало да има пари. Това е в противоречие в обявеното официално тежко финансово състояние компанията. Според финансовия отчет на холдинга общата загуба на НЕК, заедно с Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и „Мини Марица Изток" доближава 100 милиона лева за първите шест месеца на годината.

Представители на НЕК твърдят още, че именно енергийният регулатор е отговорен за загубите на дружеството, тъй като не е определил достатъчно високи цени за пренос на електроенергията. Тези обвинения бяха отхвърлени от председателят на ДКЕВР Константин Шушулов. По думите му за последните две години НЕК е получил два пъти по-големи приходи чрез повишаването на цената за пренос. Комисията им е дала 50 % възможност да си увеличат приходите. С колко са се увеличили разходите и защо те остават без средства, с това трябва да се занимават други органи, коментира шефът на регулатора.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5578 |20.07.2009 ЕК: Следим под лупа парите за пътища и канали . 1| 5215 |01.07.2009 Парите в банките се топят за месец . 1| 4951 |09.06.2009 НАП си взема парите с нови схеми . 0| 5746 |29.05.2009 Туристите у нас харчат най-много за храна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads