Реклама / Ads
7| 5249 |11.01.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Икономисти: Популизмът стабилизира кризата

.
Георги Ангелов
Излизането от икономическата криза до юни 2010 г. е напълно постижима цел. Ако правителството спазва благоразумна фискална политика, ефектите от нея може да се видят още през първото полугодие на 2010 година.
 

Това казва икономическият анализатор в института “Отворено общество” Георги Ангелов в интервю за БТА.

По думите на експерта, ако не се правят реформи и се завие към популизъм, може да не видим края на кризата през тази година. Затова особено важно е сега какво ще направи правителството, а политическите фактори ще определят дали България ще се развива бързо или не, добави Ангелов.

Специалистът смята, че има богат набор от заявени намерения, но предстои да се види колко бързо ще се осъществят те. Това, което задължително трябва да се случи, за да се появи икономически ръст и подобри инвестиционния климат е да бъде подобрена бизнес-средата, да се реализират реформите в администрацията и в съдебната система. Защото, въпреки добрите намерения на правителството, именно реформите са най-трудно осъществими в България, коментира Ангелов.

Подобрението на икономиката на ЕС, който е основен търговски партньор на България, ще е основен фактор за съживяването на българската икономика, особено за отраслите, свързани с експорт. Икономиката, насочена към вътрешното потребление обаче, ще зависи много от ръста на безработицата, от достъпа до банково финансиране и от големината на лихвите по кредитите, от това дали идват чужди инвестиции, коментира Ангелов. Според него всичко това е свързано с политиката на правителството - дали то успява да поддържа балансиран бюджет и да създава у външни инвеститори и кредитори чувството, че парите им са на сигурно място в България.

По отношение на възстановяването на българската икономика по отрасли, Георги Ангелов счита, че разделението няма да е толкова отраслово, колкото между отделните фирми. Във всеки отрасъл има фирми, които са управлявани добре и те ще оцелеят. В повечето отрасли обаче има и фирми, които твърде много са задлъжнели, поели са големи рискове и те ще бъдат изтласкани от пазара, смята икономическият анализатор. Кризата ще се усети най-силно в отрасли, като строителство и търговия с недвижими имоти и те най-бавно ще се възстановят, добави той. Въпреки това и в тези сектори ще продължат да се осъществяват успешни проекти, но масовото строителство ще спре, посочва Ангелов.

Общото доверие в икономиката и общият риск по отношение на макроикономическата ситуация трябва да се подобрят, за да има понижение на лихвените нива по кредитите. Ако правителството води благоразумна политика и поддържа балансиран бюджет, чуждите анализатори и централите на чуждите банки ще се успокоят и ще отпуснат по-голям кредитен ресурс за страната, каза Ангелов. Важно е и каква е кредитната среда между банките и доколко ще растат лошите кредити.

Добро решение според експерта е приватизирането на енергийни дружества или листването им на борсата. Ако се намери голям частен инвеститор за “Топлофикация София”, може да се модернизира мрежата и да се повиши ефективността, да се подобри мениджмънтът, а и топлофикацията няма да зависи от субсидии от правителството, коментира Ангелов. От друга страна, правителството може да получи значителни средства, ако привлече крупен стратегически инвеститор.

Листването на енергийни компании на борсата би повишило прозрачността в тяхното управление, каза още икономистът. Публичните компании, листвани на борсата, трябва да подават отчети и да публикуват информация за дейността си, тоест стават много по-отворени. Пазарът може да оценява как се ръководят тези компании, а по пазарната им цена се съди дали мениджмънтът им е добър, добави Георги Ангелов.

Според старши анализатора в института “Отворено общество” трябва да се върви към приватизация и либерализация на енергийния сектор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5000 |07.01.2010 Симеон Дянков: Ако не се справя с кризата, подавам оставка . 12| 5083 |05.01.2010 Кризата ще свърши, когато скептиците повярват, че е свършила . 2| 5417 |28.12.2009 Кризата удари и Български пощи . 22| 5756 |24.12.2009 Коледно Дянков обеща изход от кризата догодина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads