Реклама / Ads
0| 5422 |04.01.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Инфлацията в ЕС над 2%

.
Статистическото бюро на ЕС – Евростат обяви, че инфлацията на годишна база през декември 2010 г. спрямо същия месец на 2009 г. е нараснала с цели 0.3 процентни пункта до 2.2%. Така за първи път от ноември 2008 г. инфлацията в страните използващи еврото е нараснала над 2%. Очакванията на пазара бяха инфлацията да се покачи по-скромно до 2%.
 

Причината тази новина да носи главоболия  в ЕС е, че този ръст на цените трябва да бъде овладян, за да не бъде намалена покупателната способност на европееца, а от там и цялата икономика да отиде към ново забавяне.

Теоретично нарастването на инфлацията се бори с повишаване на основната лихва от централната банка с цел, нещо което и практиката е доказала, че има ефект. Едно евентуално повишаване на лихвите обаче би изглеждало като самоубийствено за европейската икономика.

Причината за това е, че скъпият финансов ресурс ще охлади допълнително и без това несобено активния пазар на бизнес и потребителското кредитиране. Еврото от своя страна ще стане предпочитана валута заради повишената си доходност спрямо останалите основни валути, което ще повиши неговата стойност. Високото евро обаче ще удари върху износа, заради конкурентното предимство на другите валути от което ще пострада основният двигателна еврозоната – Германия, която разчита предимно на износа си.

По-високите лихви ще задълбочат бюджетните картини в слабите звена на еврозоната – Гърция, Ирландия, Португали и Испания, тъй като едно ново намаляване на икономическата активност ще затрудни събираемостта на приходите а от там и плащанията по дълга.

Секунди след обявяването на инфлацията еврото премина 1.34 долара и достигна 1.3416 долара, повтаряйки възхода си от последния ден на миналата година.Нарастващите цени на петрола, който за месец и половина нарасна с 10 долара за барел също са повод за притеснение заради сигналите, че инфлацията най-вероятно тепърва ще набира сили, защото нефта участва в ценообразуването на почти всички стоки и услуги.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5475 |14.06.2010 Спад на инфлацията за първи път отчитат експерти . 0| 5390 |29.01.2010 Инфлацията в промишлеността тръгна надолу . 0| 5536 |28.02.2007 Инфлацията забавя плановете ни за еврото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads