Реклама / Ads
0| 6507 |04.01.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Каква е прогнозата за цените на жилищата през 2024?

.
На имотния пазар ще е спокойно
2023 година беше по-спокойна за имотния пазар. Тя успя да донесе баланс на пазара след бурните процеси, които протекоха в годините след пандемията. Достигна се до ново пазарно равновесие при по-високи цени. Търсенето продължи да бъде по-голямо от предлагането в следствие на растящите доходи и все още ниските лихвени проценти по кредитите. Това се казва в анализ на Bulgarian Properties.
 

Именно достъпното и изгодно банково кредитиране беше водещият фактор, който допринесе за запазване на активността на пазара и връщане на купувачите на собствен дом. То беше отличителната характеристика на българския жилищен пазар на фона на растящите лихви в другите страни. Към момента лихвените проценти по кредитите остават ниски, а тенденцията е за плавен ръст, който няма да попречи на развитието на пазара.

 

Факторите, които влияят върху жилищния пазар, ще имат благоприятно въздействие и през 2024 г. Сред тях освен лихвите по кредитите, са положителният икономически растеж, ниската безработица и ръстът на доходите.

 

Забавянето на инфлацията отслабва ефекта й върху пазара. Той обаче все още е значителен, тъй като очакванията са за висока инфлация и през следващите няколко години.

 

 

Наред с това, предстоящото ни приемане в еврозоната и смяната на националната ни валута стимулира интереса към вложения в имоти.

Съчетанието от всички тези фактори ще движи пазара през 2024 г.

 

Прогнозата е, че ръстът на цените на имотите допълнително да се забави до около 5%, което ще бъде съизмеримо с прогнозната инфлация. Предлагането ще се подобри и някои офертни цени ще бъдат коригирани. Продавачите ще стават още по-гъвкави и готови за преговори, а това ще даде възможност за сключване на сделки и за запазване на техния обем.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6744 |04.01.2024 Как да спестим енергия и пари с помощта на вентилатори с термостат или таймер? . 0| 3800 |03.01.2024 3,652 млрд. лв. повече постъпления в бюджета за 2023 г. . 0| 5383 |03.01.2024 България внася 6000% повече вино от Полша . 0| 4754 |04.01.2024 Пътувайте безплатно до Истанбул на 19-ти януари 2024 г. със ЗИЦ “Медикъл Караджъ“ и се консултирайте със специалистите на Болница Мемориал!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads