Реклама / Ads
0| 4823 |21.12.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Какво трябва да знаем за ангренажния ремък и как да го сменим?

.
За да работи правилно целия газоразпределителен механизъм на автомобила, е необходимо синхронизирането в движението между коляновия и разпределителния вал. За целта се използва ангренажния ремък и по-долу ще бъдат разгледани неговите особености, симптоми за износване и как се сменя? Какво ще се случи при неговото скъсване и защо не бива да се допуска това?
 

За какво служи ангренажният ремък?


При синхронното движение на коляновия и разпределителния вал, клапаните и буталата работят в тандем. Това води до правилната работа на газоразпределителния механизъм. Той контролира подаването на гориво-въздушната смес и отделянето на изгорелите газове.


Скъсването на ангренажния ремък води до ремонти на целия агрегат и е по-добре да се следи и навреме да се смени самия консуматив.

 

ангренажен ремък


Какви са симптомите за смяна на ангренажен ремък?


Съществуват някои индикации, които подсказват, че е необходима скорошна подмяна на ангренажния ремък. Това не е за пренебрегване и малко по-късно ще разберем защо. Сред ясно разграничаващите се симптоми са:


- поява на тракащи звуци от двигателя;
- наличие на течове на масло в близост до агрегата;
- отработените газове рязко се увеличават;
- работните обороти се повишават;
- трудности или пълна липса на стартиране на двигателя.

 

Визуалният преглед на състоянието също може да подскаже ако има износване и се налага смяна. В този случай, гумата е по-твърда от обикновено и е покрита с пукнатини. Появяват се стърчащи конци, липсват части или цели зъбци. Приблизителният пробег за смяна на консуматива е доста широк и варира между 40 000 и 120 000 километра. Препоръките са да се извършва на всеки 50 000 – 60 000 хил. км. При наличие на верига, времето за смяната може да е още по-голямо – на 150 хил. км.


Какво се случва, когато ангренажен ремък се скъса по време на шофиране?


При най-лошия сценарии, в който гуменият синхронизатор се скъса, клапаните спират да работят и остават в едно положение. Буталата ги удрят и се получава деформация и на двете. Така се стига до повреда на цилиндровия блок и дори на коляновия вал. В някои случаи буталата имат специални вдлъбнатини, които предотвратяват контакта с клапаните. Така щетите са сведени само до смяната на самия ангренаж.


Как се сменя ангренажен ремък?


С покупката на основния консуматив пристига още обтяжна ролка и водна помпа. За начало се сваля дясното колело и трябва да получите достъп до шайбата на коляновия вал. Капакът на ангренажа и самия колан на алтернатора се разхлабва и сваля. Белезите на коляновия вал и на маховика се поставят един срещу друг и се фиксира шайбата. Обтяжната ролка се разхлабва и се сваля зъбния консуматив. Помпата се сменя и се поставя новата обтяжна ролка.


Със слагането на новия колан е много важна проверката, дали белезите не са се разместили. Извършете опъване, чрез обтяжната ролка до степен, в която няма свободно увисване, но въртенето с два пръста е възможно. Монтира се шайбата на коляновия вал и се завърта на 360 градуса. Това е необходимо, за да се уверите, че белезите са правилно поставени и буталата няма да се удрят в отворените клапани. Ако всичко е наред, двигателят се пали и се проверява за липса на трептения в ангренажния ремък при работно състояние.


Поставят се всички свалени първоначално компоненти обратно по местата им и работата може да се счита за завършена. След като изминете 100-200 км, препоръките на специалистите са да проверите отново опъна на колана и ако е необходимо, леко го стегнете, за да се избегне превъртане.


Препоръките са за покупка на качествени и оригинални части от специализиран онлайн магазин, за да се избегне описания по-горе сценарии при скъсване. Употребата на подобни компоненти води до по-бавното износване и нужда от по-рядка смяна и ремонти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6440 |22.11.2022 Протеин на прах - всичко което трябва да знаете . 0| 6470 |15.11.2022 Черен петък, черна седмица или цял месец? Какво да си имаме наум! . 0| 5770 |04.10.2022 За какво да внимаваме, когато теглим бърз кредит! . 0| 31293 |31.08.2022 Кой кой е: Новите шефове на АЕЦ ”Козлодуй” и защо старите трябваше да си тръгнат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads