Реклама / Ads
6| 18718 |14.12.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Касичка” на ГЕРБ скрила три договора за магистрала „Хемус”

.
АМ ”Хемус”
Бившото ръководство на превърнатата в касичка на ГЕРБ „Автомагистрали“ е „пропуснало” да предостави всички сключени договори за изграждането на „Хемус“ на Сметната палата. В списъка с договори, отчетени от дружеството пред проверяващите, отсъстват три контракта за наем на механизация с три различни фирми. Един от липсващите договори е именно с фирмата, разследвана за пране на пари след изтеглени на каса от кухи фирми 53 млн. лв.
 

Това пише „Сега“ на база извършения от Сметната палата одит на дружеството и реално сключените договори. „Сега“ получи копия на всички договори след спечелено съдебно дело по Закона за достъп до обществена информация.


И трите договора, отсъстващи от списъка на Сметната палата, са сключени на 22 май 2020 г. На тази дата са подписани общо 6 договора с три фирми – „АМ Хемус”, „Водно строителство-Благоевград“ и „Европейски пътища“. И трите фирми имат по два контракта – за доставка на материали и за наем на механизация, съответно за участъците 4, 5 и 6.


Договорите за доставка на материали са с твърда посочена стойност и фигурират в справката на Сметната палата. Договорите за наем на техника обаче незнайно защо не фигурират в изчерпателния списък с договори, публикуван от палатата.


Тези договори за наем на техника са рамкови, без посочена крайна цена, като крайните плащания е следвало да се определят на базата на реално извършена работа и предложени от фирмата единични цени за наем на техниката. Предвидено е и получаване на неуточнен по размер аванс, който да бъде защитен с банкова гаранция или застрахователна полица.


Не е ясно дали по тези договори има правени плащания и в какъв размер са те. Няма данни по тях да са предоставени застрахователни полици, каквото е изискването при превеждане на аванс. И към трите договора има приложения, в които са посочени единични цени за ползването на техниката.


Фирма „Водно строителство-Благоевград“ и изтеглената по линия на получения от нея аванс сума от 53 млн. лв. е в епицентъра на шумно разследване и течаща война между МВР и прокуратурата.


„Водно строителство-Благоевград“ е получила аванс по договора си за доставка на материали за участък 5 в размер на 84,108 млн. лв., като в последствие част от парите – 53 милиона, са прехвърлени на кухи фирми и изтеглени на каса в присъствието на 43-годишния Борислав Колев.


Колев бе задържан, но засега отказва да свидетелства, а прокуратура и МВР са в състояние на открита война покрай повдигнатото срещу него обвинение.


В неделя от Софийска градска прокуратура обвиниха шефа на ГДБОП Калин Стоянов в оказан натиск за допускане на отстъпки срещу евентуално съгласие за даване на показания.


Стоянов отхвърли обвиненията, а вътрешният министър Бойко Рашков упрекна прокуратурата, че преекспонира чисто професионални разговори каква да е тактиката спрямо свидетел с цел да прикрие бездействието си по случая.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 8308 |26.04.2021 ГЕРБ бетонира и съпруга на пиарката на Борисов в ”Булгартрансгаз” . 18| 4962 |22.04.2021 Парламентът удари ГЕРБ: Наложи мораториум върху сделките за концесии на правителството . 16| 8109 |02.03.2019 Руски поток – ГЕРБ сбъдва големия шлем на Първанов . 9| 8942 |10.05.2018 ГЕРБ опита да заличи лъжите на Борисов от доклада за ЧЕЗ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads