Реклама / Ads
5| 6422 |07.02.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Когато краставиците станат по-скъпи от месото...

.
Източник: Reuters
Над 5 лева удари килото на краставиците в последната седмица. Оказва се, че днес по-евтино ще ни излезе на масата да сложим килограм пилешки бут, вместо зеленчук.
 

Според последния анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата през първата седмица от февруари българинът брои около 4,15 лв. за килограм оранжерийни краставици. Повишението е с повече от 14% спрямо последната седмица на месец януари. По думите на оранжерийните производители българските краставици излизат от оранжериите дори на цена от 5 лева за килограм. Цените, разбира се, варират. В някои търговски обекти любимият на мнозина зеленчук може да бъде закупен още по-скъпо – между 6 лв. и 7,50 за килограма. За сравнение, един килограм пилешки бут струва 3,39 лв. и отчита спад в цената от 1,2 на сто спрямо 24-28 януари.

 


.

 

Факт е, че тежката икономическа ситуация, резкият скок в цените на енергоносителите и пълзящата инфлация доведоха до скок в цената на почти всички хранителни продукти. Причината за шокиращата цена на краставиците производителите също обясняват със силно поскъпналите ток и газ от лятото на миналата година. Така оранжерийното производство няма как да не остане незасегнато ценово. Нещо повече, някои производители дори са се отказали от реколтата си, просто защото преценяват, че няма как да ги произведат на продаваема цена предвид сметките им за газ и ток.

 

Според някои оранжерийни производители секторът бил на ръба, а по-силен вятър щял да бутне и малкото останали, които все още работят.

 

„Токът е увеличен три пъти, толкова са се увеличили и торовете“, оплакват се те.

 

Преди дни държавата гарантира 3,5 млн. лева помощ, но според производителите това е крайно недостатъчно и при галопиращите цени на всичко, би трябвало и държавните помощи да се вдигнат. Оказва се, че производителят е последният, който може да контролира цената на краставиците. А земеделците предупреждават, че се очаква и скок при цените на други зеленчуци, отглеждани в оранжерии.

 
В крайна сметка колкото и да е малка, светлината в тунела все още е видима. С наближаването на пролетта цените може и да започнат да намаляват, надяват се производителите. А дотогава, слагайте само мръвките на масата, пари за салата няма...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4434 |03.07.2021 Посланникът на Словения: Стратегическа грешка ще е Балканите да изостанат от процеса на евроинтеграция . 9| 7120 |19.02.2021 Ще има българска ваксина, когато ”цъфнат налъмите” . 0| 4589 |25.08.2019 Доматите поскъпнаха, а краставиците поевтиняха . 12| 9210 |07.08.2019 Фрогоко: Спекулациите на АЕЦ Козлодуй” или когато само двама от 7 милиона виждат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads