Реклама / Ads
3| 5315 |12.02.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Крушкова иска стоп на бясното строителство по морето

.
Необходими са спешни мерки за законодателна уредба, която да урегулира строителството в курортите. Това заяви председателя на ДАТ Анелия Крушкова.Тя настоява на всеки три години да се прави категоризацията на хотелите.
 
Крушкова представи пред парламентарната група на НДСВ на Национална стратегия за устойчиво развитие на туризма за периода 2008-2013 г. Крушкова беше категорична, че ще настоява пред правителството и пред депутатите да приемат закон, който да даде отговор на въпросите какво е курорт, къде са границите на курортите, какъв вид строителство е разрешено в тях.

"Към момента всички тези въпроси, които са изключително важни, нямат отговор. Бясното строителство не само че разруши природата, но и доведе до силно напрегната конкуренция, която не можем да допуснем", коментира тя.

"Освен това качеството на туристическия продукт пада заради засилена конкуренция и случайни играчи на пазара. Само 2% от хората, които развиват бизнес в сферата на туризма наистина разбират от него, останалите или трябва да се научат или ще бъдат принудени да продават хотелите си.В България вече има над 550 000 легла", показват данните на агенцията. Крушкова обаче обясни, че не всички общини декларират истинския брой на хотелските легла и че според нея те вече надминават 600 000. "Само в Несебър през това лято те са били 326 000 и това ясно показва, че трябва да се спре строителството в определени курорти, защото са пренаселени", коментира Крушкова. Тя добави, че настоява на всеки три години да се прави категоризацията на хотелите.

В момента след като бъде построен един хотел той получава определен брой звезди, които не се променят докато хотела функционира и не бъде закрит.

Поради тази причина обаче качеството на предлаганата услуга пада, защото никой не се стреми да запази нивото на обслужване, след като хотелът вече е бил категоризиран.

Поради голямото застрояване на курортите Крушкова каза, че не е сигурна, че няма да се стигне до разрушаване на хотели. Стратегията за развитие на туризма е определила като приоритети културния туризъм, здравния туризъм, делови пътувания, екотуризъм, спортен и ловен туризъм. Тези акценти са поставени в стратегията заради обстоятелството, че в България има над 8000 минерални извора, защото страната е на трето място в Европа по запазени културни паметници и поради съхранените ловни полета в дивечовъдните станции. "Арабските страни проявяват интерес към ловния туризъм, част от китайците и от Западноевропейския елит също", обясни Крушкова. Стратегията е предвидила брутните приходи от туризъм през 2013 година да възлизат на 6 милиарда евро. Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6313 |24.01.2008 Обявяват на търг строителството на подземния паркинг при ЦУМ . 3| 5898 |11.12.2007 Спряха строителството и в Пампорово . 0| 5133 |28.11.2007 Бургас отново изпревари Варна по ново строителство . 1| 5835 |28.11.2007 Бургас отново изпревари Варна по ново строителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads