Реклама / Ads
0| 8204 |04.06.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Магията на Буенос Айрес примамва с красота и очарование

.
Архитектурата на града може да ви заблуди, че се намирате в Париж, въпреки наличието на малки къщички, разположени в непосредствена близост до високи мраморни сгради и безкрайно дълги авенюта.
 

 

Латинска Америка е може би една от най-желаните туристически дестинации било то от търсачите на силни усещания и приключения или просто от влюбените в културата, прелестите или обитателите на величествения континент, разположен в южното полукълбо. Аржентина изпъква на картата на Латинска Америка с големината и разнообразието си. Простираща се от Южната тропична окръжност (Тропика на Козирога) чак до Огнената земя, където се намира най-южният град на планета Ушуая, осмата по големина държава в света може да се гордее с прекрасни плажове, високи планински вериги, редки гори, плодородни низини, величествени водопади, приказни ледници.

la_boca.jpg

Столицата Буенос Айрес е някак по-космополитна, по-модерна от останалите градове на континента, а както обичат да казват местните – по-европейска. Това се отнася и до обитателите на столицата, които повече приличат на южно европейци, отколкото на южноамериканци. Въпреки че във вените му тече топла, латиноамериканска кръв, местното население е по-скоро смесица от различни европейски народи, колонизатори, заселници, имигранти.

Изключително забързан град, мегаполис, с огромни, безкрайно дълги авенюта и интензивното движение, но по своему чаровен дори, когато вдишате облак газове, избълвани от автобус, произведен преди половин век или стъпите в кучешко изпражнение, което далеч не е рядкост, предвид професионалните разхождачи на кучета, впрегнали по пет и повече домашни любимци накуп, които можете да видите навсякъде. Като всеки голям град, Буенос Айрес е опасан с паркове, градини, зелени площи, езера, където може да се отдъхне един следобед под сянката на вековно дърво или палма, а ако желаете можете да се разходите из две от най-великолепните градини – ботаническата и японската.

goliamo_avenue_kvartalut_el_congreso.jpg

Вярно, че в Буенос Айрес няма море и спиращи дъха гледки към заливите на Атлантическия океан, нито пък климатът позволява на местните обитатели да са целогодишно по бански и джапанки, затова пък чара на града се формира в една пъстра картина, забележителна културна и архитектурна смесица, симпатични, услужливи, жизнерадостни хора, интензивен нощен живот, достоен да се конкурира с Ню Йорк или големите европейски столици и не по-малко наситен културен афиш.

ulica_na_la_boca.jpg

За разлика от други латиноамерикански столици, Буенос Айрес наистина се отличава с изключителен културен живот. Тук целогодишно се показват всевъзможни представления от всички краища на света, които изпълват безбройните театри и концертни зали, а по-големите авенюта сякаш имат повече галерии, книжарници и кина отколкото магазини за дрехи. Аржентинската столица има много музеи, където са изложени творбите на художници от различни поколения и епохи, от символите на няколко века латиноамериканска култура до последните крясъци на съвременното изкуство. Любопитно е да надникнете в музея Малба, където можете да видите накуп големи имена като Фрида Кало, Диего Ривера, Фернандо Ботеро и Хорхе де ла Вега.

Силата на културния живот, обаче по нищо не отстъпва на тази на нощния. Една обикновена вечер за местен жител започва най-рано към 11 вечерта, обикновено на ресторант с приятели. Менюто – месо, говеждо, пиле или свинско. Ядат се всички части и органи на животното, обикновено на скара. А ако хапвате на крак – емпанадас, тестени изделия с месен или безмесен пълнеж, обикновено приготвени на място. И по менюто аржентинците приличат на европейци, по-точно на италианците, тъй като освен с пристрастието си към месото се славят с тяхната паста, пица и сладолед и наистина са специалисти.

Късната вечеря е последвана от обиколка на баровете и дискотеките. Целият град оживява в малките часове. Нощният живот се е превърнал в култура и мания. В града няма нищо повече от барове, ресторанти, заведения, модерни и артистични, за всички вкусове и възрасти. Портеньосите[1] излизат вечер основно из квартала Палермо, но и баровете на ел Конгресо или нощните клубове на Пуерто Мадеро, също не са за пренебрегване.

tango_na_la_boca.jpg

Рядко младите са много запалени по тангото, но това не означава, че залите за танго не са пълни както с местни така и с туристи, особено сряда и петък. Можете да вземете уроци по танго или салса навсякъде из града. Има курсове за начинаещи, средно ниво или напреднали, в групи или по двойки, а можете и просто да седнете отстрани и да погледате финалния танц на учителите - хармонично, меланхолично, страстно, красиво и не толкова лесно за изпълнение.

За разлика от очакванията на повечето хора аржентинците избягват да се напиват и да губят контрол над ситуацията. Затова питието, което се радва на най-голям успех сред местните е матето, диворастящо дърво, от чиито листа се приготвя особен, горчив чай със стимулиращ ефект, подобен на кафето и множество положителни качества. Настройката от мате се възприема не само като напитка, която помага на хората да са бодри и тонизирани, но и като ритуал, традиция, която ги обединява. Матето се пие колективно, между приятели, които по този начин споделят нещо общо, създавайки топлина и близост. Матето остава най-типичното питие за Аржентина, но страната е също така известна с производството на изключително разнообразни, първокласни червени вина, най-подходящата напитка за придружаване на месните и тестени ястия, неизменна част от трапезата на всеки аржентинец. 

Задължителна спирка за всеки посетител е кварталът Ла Бока, близо до пристанището, където бедни имигранти някога са използвали останалата боя за кораби, за да боядисат къщите си в най-причудливи цветове. Резултатът е малък оазис в иначе беден работнически квартал. Изведнъж попадате в пъстроцветна, жизнерадостна атмосфера от малки оживени улички с хиляди магазини и ресторанти, където улични танцьори отдават почит на тангото, зародило се в западналите бордеи на Ла Бока. Кварталът е не по-малко известен от името на футболния отбор Бока Хуниорс и стадиона, на който всички запалянковци са добре дошли за едно страхотно, не само футболно шоу под звуците на барабаните и светлините на фойерверките.

grobichteto_rekoleta.jpg

В туристическата обиколка не пропускайте да посетите съответствието на Белия дом, който обаче е розов - Каса Росада; площада Пласа де Майо, където и до ден днешен всеки четвъртък се събират майки, за да оплачат изчезналите си деца по време на военната диктатура; да изпиете едно кортадо[2] в кафене Тортони, сборен пункт на аржентинските интелектуалци още от 1858 г.; да посетите гробището Реколета, едно от най-забележителните в света, където почива многообичаната Ева Перон и някои най-видните личности в аржентинската история. На пазар за дрехи разгледайте авенюто Санта Фе, квартала Палермо Сохо и мола Абасто. А ако търсите традиционни аксесоари и джунджурии ръчна изработка посетете открития пазар на Сан Телмо в неделя или този на Пласа де Франция в квартала Реколета, всеки уикенд.

Буенос Айрес може да е отправна точка и за други интересни дестинации - най-красивите плажове се намират на няколко часа път с кораб или автобус, лесно можете да се доберете и до едно от чудесата на света – водопадите на Игуасу или да изберете да тръгнете по следите на гаучосите.

Каквото и да решите да правите в Буенос Айрес ви очакват невероятни мигове!

И една препоръка – снабдете се с испански речник, който споменава разликите с аржентинския, за да избегнете неловките ситуации.


[1] Така се наричат обитателите на Рио де ла Плата.

[2] Късо кафе с малко мляко.

 

Жаклин Вагенщайнcasa_rosada.jpg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4992 |04.06.2008 Евро 2008 ни краде туристите . 2| 5022 |04.06.2008 Британците са най-нежеланите туристи . 0| 5156 |04.06.2008 Южният плаж на Варна не бил най-мръсният в Европа . 0| 6109 |03.06.2008 Балчик, Каварна и Шабла ще управляват 22 плажа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads