Реклама / Ads
35| 9132 |26.03.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

М. Мутафчийски: Липсва прозрачност по много управленски въпроси

.
Младен Мутафчийски
Дори и за АЕЦ "Белене" има простички въпроси, които имат нужда от отговор. Все още няма развръзка на делото срещу Алексей Петров и групата, а Наглите продължават да се държат по същия нагъл начин в съда, каза по ТВ 7 бизнесменът Младен Мутафчийски.
 
Създаването на ДАНС беше заченато в грях, това беше компилация от различни служби, някои се обезличиха, а практическата власт е държал Ал. Петров с неизяснен статут на съветник, каза той. Според него идеята е била да се овладеят контрабандните канали, защото наближавали избори. Сега има много по-голям ред, няма насоченост към тези канали, констатира Мутафчийски, Според него във всички случаи контрабанда има и ще има, но тогава, през 2008 г. бил отстранен Веселин Марков, ключова фигура в това отношение. Нека законът сега да си каже тежката дума, поиска той и установи липса на прозрачност.

Дори и за АЕЦ "Белене" има простички въпроси, които имат нужда от отговор, каза той и напомни, че Белене е разположен върху плоча с висока сеизмичност. Отговаря ли реакторът на изискванията в това отношения, той е междинен и поема до 6-та степен на сеизмичност, попита Мутафчийски, според когото при това положение е по-добре той да се разположи в АЕЦ "Козлодуй". За нас единственото, което ни остава с изхарчения фискален резерв, е да удължим живота на "Козлодуй", препоръча бизнесменът. В момента нямаме финансов буфер да преговаряме, каза той. Има куп пороци и заложени неща в договора за "Белене".

Не ми е ясно да има стратегия по дълга, констатира Мутафчийски. Посегне ли се на Сребърния фонд, ще се повиши рискът, ще се повишат нивата на кредитите. А какво ще стане с кредитния ни рейтинг, който и досега не е завиден, но все пак имаше светлина в тунела, попита той. Посланията към международните институции не били позитивни.

Няма пари в държавния резерв, има само санитарен минимум; някои държави имат по два резерва, каза още той. Тази и следващата година имаме да даваме над 3 млд, така ли е или не, попита още Мутафчийски.

Лошите кредити продължават да растат, те са вече близо 10 млд; има огромна вътрешнофирмена задлъжнялост, това са съответни индикации, каза той.

Никой, занимаващ се сериозно с политика, не би си помислил, че сега има сериозна алтернатива на настоящето управление, но то не трябва да е спокойно, защото няма по-страшно от свободното падане, констатира той и каза, че нито Станишев, нито Първанов дават сериозни заявки за следващо управление. Битката между тях се изражда, та при това положение Борисов би имал сериозни шансове да оглави БСП, пошегува се за финал бизнесменът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6141 |30.05.2011 Липсват концесионери по морето . 3| 5239 |20.10.2010 Икономист: От години няма прозрачност за бюджета . 0| 11216 |29.07.2009 Младен Мутафчийски: Бизнесът иска Божков, а не Будьони . 4| 7849 |26.06.2009 Младен Мутафчийски: Министър Димитров с пореден гаф за Слънчев бряг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads