Реклама / Ads
0| 5154 |01.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

МВФ готов с оценката за икономическата ситуация у нас

.
Експертната мисия на Международния валутен фонд за преглед на макроикономическата ситуация в България днес приключва своята работа, започнала на 18 февруари 2010 година.
 

Очаква се ръководителят на мисията Бас Бакер да представи заключенията на екипа му след редовния преглед на основните икономически показатели на страната ни.

Заместник министър-председателят и министър на финансите Симеон Дянков ще даде брифинг във връзка с резултатите. Ще участват и заместник-министрите Ана Михайлова и Владислав Горанов.

Редовният годишен преглед на МВФ с България се провежда регулярно като във всяка държава членка на МВФ според Учредителния договор на институцията.

През последните две седмици експерти от фонда направиха анализ на изпълнението на бюджета за миналата година и заложените приходи и разходи за 2010.

Заключителното становище се изготвя на база на поредица от срещи с представители на Министерство на финансите, БНБ, бизнеса и неправителствения сектор.

От това как се изпълняват приходите зависи дали ще могат да се увеличат пенсиите и заплатите от средата на годината.

Дали страната ни ще успее да постигне поставената цел и през 2010 г. разходите в хазната да не надвишават приходите - това е въпросът, на който емисарите от фонда реално търсят отговор в аванс.

Припомняме, че именно Бас Бакер предупреди през септември миналата година, че въпреки предприетите мерки за рязане на харчове, бюджетът все пак ще излезе на червено.

Реално разходи, които държавата трябваше да изплати на различни фирми, основно строителни, бяха прехвърлени за тази година. Нееднократно и премиерът Бойко Борисов и финансист номер едно Симеон Дянков признаха, че ако плащанията са били извършени навреме през 2009 г., дефицитът ни щял да надскочи критичните 3%. Това което означава, че страната ни не покрива едно от изискванията за влизане в чакалнята преди еврозоната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5316 |06.01.2010 10 фирми готови с национална стратегия в жп.транспорта . 5| 5101 |19.12.2009 България и Латвия опустошени от икономическата криза . 0| 5054 |23.10.2009 Железничарите готови за стачка . 0| 4856 |19.10.2009 Служители на НКЖИ в стачна готовност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads