Реклама / Ads
1| 5334 |03.02.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

НАП подхваща държавните служители за неплатени глоби

.
От следващия понеделник Националната агенция по приходите (НАП) започва проверка на всички 7700 свои служители, след като анализ на приходното ведомство установи, че хиляди държавни служители не са си платили глобите към различни държавни институции.
 

Отговорността са събирането на тези дългове до края на 2009 г. е била на Агенцията за държавни вземания, но глобите не са били събирани ефективно, стана ясно на провелата се в последните 2 дни национална среща на ръководителите на НАП.

Преобладаващата част от дълговете са за нарушения на Закона за движението по пътищата. Изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов даде гратисен период до петък, 5.02.2010 г. на служителите си да платят всички свои просрочени глоби по сметките на НАП.

Ако задълженията не бъдат платени до края на седмицата, глобите ще бъдат удържани от заплатите на инспекторите.

От НАП обещават, че следващите проверени за неплатени глоби ще са служителите на Министерството на финансите, а след това и хората, работещи в държавната администрация в цялата страна.

От началото на 2010 г. Агенцията за държавни вземания се вля в НАП. С това в приходното ведомство премина събирането на неплатените в срок глоби. След промяната всеки клиент на НАП, който иска удостоверение за платени данъци и осигурителни вноски задължително се проверява за неплатени глоби към различни държавни институции. Удостоверенията за платени данъци и осигуровки се изискват от много държавни органи по различни поводи – например за участие в обществени поръчки, при кандидатстване за банков кредит, при издаването на разрешителни за оръжия и много други.

Паралелно с това от НАП обясняват, че след март 2010 г. гражданите, които са натрупали най-много неплатени глоби към различни държавни институции, ще бъдат лично информирани за това по телефона от информационния център на НАП, чрез имейл или с есемес.

От агенцията за приходите припомнят, че глобите, наложени на граждани от различни институции, се плащат в установените от закона срокове пред съответния държавен орган. Неплатените навреме глоби се изпращат в НАП едва след като не бъдат внесени в срок по сметката на съответния публичен взискател.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5011 |17.12.2009 3 млн. без GSM за неплатени карти . 2| 5555 |16.11.2009 И министър Дянков с неплатени здравни осигуровки . 0| 4847 |11.11.2009 НАП подхваща брокери за неплатени данъци . 0| 4856 |19.10.2009 Служители на НКЖИ в стачна готовност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads