Реклама / Ads
2| 4934 |14.01.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ЕС обмисля нова политика в енергетиката

.
Трайчо Трайков Източник: Вяра Йовева
Насоките за развитие на енергийната политика и възможните елементи на нов План за действие в сектора до 2014 г. ще обсъждат страните, членки на ЕС. Проблемите в енергетиката ще бъдат дискутирани по време на неформална среща на министрите на енергетика от общността, която започва утре, 15 януари 2010 г. в Севиля.
 

България ще бъде представена от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, съобщи пресцентъра на ведомството.

Очаква се акцент на форума да стане и европейският Стратегическият енергиен технологичен план (SET Plan) като главен инструмент за преобразуване на икономиките на нисковъглеродна основа. Ще бъдат дискутирани инвестициите и добрите практики за оптимизиране на консумацията на енергия чрез нови технологични решения, както и инструментите за финансиране от общностните фондове.

Министър Трайков ще представи позицията на България на заседанието на Съвета на ЕС по енергетика по три теми.

По първата ще бъде дискутиран докладът на испанското председателство „Елементи на Плана за действие 2010-2014" по енергийната стратегия на ЕС. Документът анализира сигурността на енергийните доставки за съюза и резултатите от срещата на върха в Копенхаген.

На втората сесия делегациите и представителите на Европейската комисия ще информират за вижданията си по приоритетите на европейската енергийна политика в краткосрочен и средносрочен план. Ще бъдат обсъдени механизмите за насърчаване на взаимовръзките, които допускат реален енергиен пазар в ЕС, и ролята на регулацията в технологичното преминаване към нисковъглеродна енергия и възобновяема енергия.

Третата сесия ще бъде посветена на инвестирането в нисковъглеродни технологии. Ще бъде обсъден SET Plan като един от основните инструменти за трансформиране на европейските икономики към работа на нискивъглеродни емисии. Ще бъдат направени и презентации на най-добрите практики за технологично оптимизиране на енергопотреблението.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5014 |13.01.2010 Бизнесът търси подкрепа за иновации в енергетиката . 4| 5590 |14.12.2009 Справянето с кризата минава през нова банкова политика . 3| 5560 |10.12.2009 Приоритет стават магистралите, а не енергетиката и жилищата . 4| 4895 |06.11.2009 Дянков: ЕС оцени високо новата фискална политика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads