Реклама / Ads
1| 8794 |19.11.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Обмислят сваляне на забраната за износ на тютюн

.
Да отпадне монополът при изкупуването на суров и необработен тютюн и забраната за износ на суровината предлага Стефан Господинов, депутат от ГЕРБ.
 

В момента Законът за тютюна и тютюневите изделия забранява износа на суров и необработен тютюн, а фирмите, които имат право да изкупуват, са на лицензионен (разрешителен) режим, обясни депутатът пред агенция Фокус.

Мотивите са, че след като пазарът бъде освободен, производителите ще могат да получат много по-добри цени, отколкото в момента. Фирмите, които имат право да изкупуват тютюн в момента, са 29, уточни Господинов.

Голям проблем в момента е изкупната цена на тютюна, която е твърде ниска, отколкото например в Гърция. Когато има монопол, какъвто е създаден с лицензионният режим, е нормално да има елементи на изнудване с цел намаляване на изкупните цени на тютюна, поради което губят самите производители, смята депутатът.

„Хората нямат избор и им се налагаше да продават на цените, които им се предлагат от изкупвачите. Всеки един търговец на пазара може да започне такава дейност, след като влезе в сила промяната, така пазарът ще се освободи и ще намали маржът между изкупната цена и продажната цена в чужбина. Така ще се намали до минимум разликата”, заяви депутатът.

Предложението за промяна на закона е входирано в Народното събрание. Предстои да се разгледа първо на Комисия по земеделие и гори. Това може да се случи в рамките на две седмици.

Предлаганата промяна в Закона за тютюна и тютюневите изделия е поредният подарък на ГЕРБ към контрабандистите, смята депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова.

Ако поправката мине, всеки ще може да купува тютюн абсолютно безконтролно, смята Нинова.

Тя обясни, че предложено залага да отпадне и подписването на договори между продавача и купувача в началото на годината, което иначе гарантира на тютюнопроизводителите, че продукцията им ще бъде изкупена.

„Ако поправката мине, те ще произвеждат нещо, което не знаят дали ще се купи. Предложено е да отпадне отчетността за количествата произведени, продадени тютюни. Отпада забраната за препродаване и отпада задължението да има удостоверение за квота. Т.е. ако това се случи, всеки ще произвежда колкото и каквото иска, всеки може да купува колкото иска, без да дава отчет, всеки ще може да препродава на каквито си иска цени и на когото си поиска без контрол”, коментира още депутатът.

Като резултат според Нинова тютюнопроизводителите ще получат най-ниските цени, прекупвачите ще препродават на високи и ще печелят на гърба на тези хора. Тютюн ще се реже в гаражи и ще продава на черно, от което ще се пълнят нечии джобове, а бюджетът ще пострада.

„Никъде в Европейския съюз няма такъв режим – нещо повече страната ни има договорени квоти с Европейския съюз за производство на четири вида тютюни – „Вирджиния”, „Бърлей”, „Басми” и „Каба кулак”. Премахвайки квотния принцип, в България ще нарушим договореното с Европа и може да понесем санкции”, каза още депутатът от Коалиция за България.

Според депутата от Коалиция за България законопроектът обслужва някого, но не и тютюнопроизводителите, държавния бюджет и държавата.

По думите на Нинова, тютюнопроизводителите наистина искат либерализация на пазара, но не и във формата, в която се предлага.

„Законът за тютюна и тютюневите изделия има нужда от промени, от някаква степен на либерализация, но не и от това, което се предлага. Според мен някой заблуждава тези хора, като им обещава, че по-този начин те ще получат по-висока цена за това, което са произвели. Такъв резултат няма да има, напротив пазарът ще бъде в хаос, на техен гръб всякакви прекупвачи ще се упражняват, с което ще им подбиват цената, а след това от препродаването, което сега е забранено, ще се трупат големи печалби ”, каза Нинова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4896 |08.11.2010 България и Румъния обмислят обща стратегия за Шенген . 5| 5104 |19.10.2010 Свиване на износа и график на тока обмисля Трайков . 6| 6706 |18.10.2010 Огромен ръст на износа = кражба на ДДС . 1| 5045 |11.10.2010 С 20,2% е увеличен българският износ за ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads