Реклама / Ads
0| 4668 |09.09.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Оптимизират 161 млн.евро по Шенген

.
Цветан Цветанов Източник: Вяра Йовева
Вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков подписаха днес план за дейностите по инидикативна програма за интрумента Шенген. Сега трябва да бъде оптимизирано усвояването на осигурените от ЕК за България за подготовка за Шенген 161 млн. евро. От тях 143 млн. са за МВР.
 

Това съобщи след подписването на документа Цветан Цветанов.

Той обясни, че има огромно забавяне в усвояването на средствата - до момента са оползотворени само 21% от сумата (33 млн. евро).

В тази връзка Цветанов поясни, че е създаден работен екип между МВР и министерството на финансите и план за работа по усвояването на отпуснатите от ЕК пари.

Министър Цветанов допълни, че средствата, които трябва да усвоим, са за интегрирани системи, синя граница, българо-турска граница, летателни средства, хангар и др., което е свързано с надеждната защита на външната граница по шенгенските изисквания.

Ще бъде направено необходимото България да усвои отпуснатите й средства за закупуване на хеликоптери, каза още Цветанов. Той добави, че във връзка с Шенген имаме закупен един хеликоптер и че ще бъдат взети още 3, които трябва да съответстват на шенгенските изисквания за наблюдение на външна граница.

По думите на Цветан Цветанов вече е назначен нов конкурс, преценено е, че трябва да бъдат сменени оценителите и да има повече прозрачност.

Вицепремиерът Цветанов подчерта, че е много важно България да се възползва от отпуснатите средства. По думите му, ако не усвоим парите за тези 3 хеликоптера, ще трябва да купуваме хеликоптери от бюджета т.е. с пари на българския данъкоплатец.

Правителството прие график за изпълнение на 57-те мерки по критиките на ЕК към България в областта на правосъдието и вътрешния ред, съобщи правосъдният министър Маргарита Попова.

Тя каза, че министрите единодушно са подкрепили мерките и са ги оценили като адекватни, своевременни и изпълними. По думите на Попова приетите мерки са знак, че България не подценява нито една критика или забележка и са израз на готовност за ускоряване на реформите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4532 |09.09.2009 Потребителските кредити на крачка пред ипотечните . 2| 7995 |09.09.2009 Мистър Гаф прикривал гафове на свои подчинени . 0| 4819 |09.09.2009 Ройтерс: Намаля българският бюджетен дефицит . 2| 4777 |09.09.2009 СПА корифеи се събират в СПА център

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads