Реклама / Ads
3| 5785 |28.07.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Откриха газ край Каварна с търговско значение

.
Компанията „Мелроуз ресорсис" за проучване, разработка и добив на нефт и природен газ откри залеж на синьото гориво с търговско значение по време на сондиране в район „Каварна Изток".
 

Това стана ясно по време на пресконференция в министерството на икономиката, на която присъстваха министър Трайчо Трайков, шефът на компанията „Мелроуз" и посланикът на Великобритания у нас.

Находището доказва наличие на предполагаеми запаси, но след по-подробни изследвания може да се окаже, че размерът на тези запаси надвишава първоначалните изчисления.На пресконференцията стана ясно още, че новооткритото находище може да бъде свързано със съществуващата инфраструктура. Дружеството планира дейностите по разработката на находищата „Каварна" и „Калиакра" да започне до месец или месец и половина.

Това ще осигури добив на газ от тези находища още през октомври тази година. От компания „Мелроуз" посочиха, че находището на природен газ „Каварна Изток" не е голямо, но е третото по ред, открито от компанията находище с търговски запаси.То заедно с „Каварна" и „Калиакра" имат предполагаем резерв от над 3 млрд. куб. м. природен газ, което е 2,5 пъти повече от първоначалните запаси, изчислявани за находище Галата, обяви министър Трайков.

След като трите нови находища бъдат свързани със съществуващата инфраструктура, те могат да осигурят до 20% от потреблението на страната за следващите 6 години.За това обаче от изключително значение е изграждането на тръбопровода да стане през август, преди зимния сезон.Министър Трайков подчерта, че каквито и договори за цената на газа да бъдат сключени между търговските дружества, важното е, че този газ ще достигне до българските потребители.

Икономическият министър Трайчо Трайков обеща по-ниска цена на газа за битовите потребители от месец октомври.По думите му газът може да поевтинее с нови между 5 и 10% след включването в преносната система на количествата от новото находище край Каварна.Шефът на Мелроуз изтъкна, че производството започва през септември - октомври. „Нашият газ ще бъде един фактор за определяне на цената на газа", заяви Дейвид Арчър и допълни, че не може да е в течение с калкулациите на контролния орган.Той посочи, че газът който Мелроуз добива вече се отразява върху търговските цени, а допълнителните количества според него ще се отразят още повече.

На въпрос каква е общата инвестиция на компанията за разкриване на находищата Арчър посочи че компанията работи в България вече 12 години и до момента е инвестирала над 250 млн. долара.По думите му за пускането в производство на първите газови находища са инвестирани допълнително около 65 млн. долара.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4692 |07.11.2009 Независима компания ще добива газ край Каварна . 0| 5309 |23.05.2009 Туристическият сезон в Каварна стартира на 1 юни с концерт на Емир Костурица . 0| 6058 |05.11.2008 Откриха четвъртото изложение “Финанси за всеки” . 3| 6062 |03.11.2008 Български визов център откриха в Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads