Реклама / Ads
2| 9768 |04.09.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Пазарът на имоти в Банско рухна-цените слязоха до 100 евро на квадрат

.
Непосилни такси за поддръжка на имоти отказват голяма част от потенциалните купувачи на ваканционни жилища в курортния град Банско, средно годишната цена за управление, искана от специализираните фирми, достига до 700 евро.
 
Спадът в сделките се наблюдава от повече от година, а прогнозите на брокерите за раздвижване на имотния пазар въобще не са оптимистични. Ако допреди година необзаведен апартамент се продаваше за 350 евро на кв.м, сега тази цена важи за обзаведен апартамент. Необзаведен пък се продава между 100-150 евро на кв.м, а с редки изключения по-високи от тези цени са просто немислими, съобщава "Струма.бг".

Към момента в Банско може да се намери двустаен апартамент за около 18 000 евро до 25 000 евро. От имотния бранш коментират, че върху спада и застоя на цените в Банско влияние оказват и десетките публични продажби чрез съдия-изпълнители на имоти в апарткомплексите. Много купувачи се оглеждат именно за такива жилища и чак тогава прибягват към търсене на други. Само в апартаментен комплекс „Емералд“ в края на август бяха обявени 10 двустайни апартамента, чиито цени варират между 19 300 и 30 000 в зависимост от квадратурата, и то не в евро, а в лева.

Двустайни и тристайни апартаменти са обявени и в друг комплекс – „Банско Роял Тауърс“, където се търсят купувачи и за гаражи. Там цените са малко по-високи – двустайният апартамент е обявен за 62 000 лева, а тристайният – 71 000 лева. На съвсем ниска цена – около 15 000 лв., са и необзаведените апартаменти, обявени от съдия-изпълнители пак там.

Десетки са и недостроените призрачни комплекси, издигнати в бума на строителството в Банско и в района на Голфа край Разлог, които пустеят безстопанствено. По-голямата част от тях също са собственост на банките кредитори, които са ги взели заради непогасени задължения и им търсят безумни цени. Част от тях са заявени от кредиторите и в брокерските къщи, но купувачите нямат интерес по ред причини – лоша инфраструктура, високи такси, които се плащат по веригата – на банки, на съдия-изпълнители и ред други, които вдигат цената и я правят много по-висока от реалната.

От половин година се наблюдава интересна тенденция – българите вече са сред основните купувачи и съставляват около 50% от тях. Преди това превес имаха чужденците – руснаци, англичани, гърци. От доста време има отлив на английски, а в последно време и на руски купувачи, които все повече се явяват вече в ролята на продавачи. За сметка на това се наблюдава пък ръст на купувачите от Македония, Сърбия, Украйна и други държави.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3743 |11.08.2017 Светофар падна на главно кръстовище в Банско . 0| 4190 |10.08.2017 Ангелкова ще санкционира собственици на имоти зад плаж „Корал“ . 0| 4444 |08.08.2017 Пускат градски автобуси в Банско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads