Реклама / Ads
10| 5886 |10.02.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Плевнелиев приземява Дянков за лихвите

.
Росен Плевнелиев
Банковият сектор у нас е стабилен, а БНБ се ползва с изключителното доверие на президентството и е символ на надпартийност и стабилност. Това каза президентът Росен Плевнелиев след среща с борда на директорите на Българска народна банка.
 

 

Пари има, необходими са добри, нискорискови проекти, заяви още държавният глава.

 

Според Плевнелиев икономиката е в основата на всичко - на кредитирането, на темата с лихвите, затова лихвите трудно биха могли да бъдат намалени просто административно. Той обеща президентската институция да внимава много какви идеи ще бъдат предложени по този въпрос и поясни, че в края на следващата седмица, най-вероятно ще инициира дебат по предложенията на Симеон Дянков.

 

Плевнелиев одобрява идеята за регулиране на по-малките кредити - до 400 лв., тъй като така ще има по-голяма прозрачност. Българските банки са конкурентни, стабилни и, въпреки тази тежка криза, са и печеливши, отчете президентът. Той добави, че репутацията на БНБ е толкова висока, че банката ще бъде водеща в няколко регионални проекта за развитието на банки в съседните ни държави.

 

Държавният глава отчете още, че стабилността и доверието в Европа се връщат и то с бързи темпове. Той е оптимист за развитието на ситуацията около Гърция. Също така подчерта, че хората у нас увеличават спестяванията, фирмите също.

 

Парите в банковата система също са повече и въпросът тук е как да се направи така, че тези пари да заработят. По думите на президента, отговорът му се крие в икономиката и, когато банките се чувстват на място, те ще развържат кесиите си за кредитиране.


От своя страна шефът на БНБ - Иван Искров коментира, че се е провел един дълъг и интересен разговор с президента. Той подкрепи казаното от Плевнелиев, че в основата на всичко стои икономиката: „Икономика, икономика, икономика - това много ми допадна. Това е теза, която аз винаги съм защитавал, защото, за да се решават социални въпроси, трябва да има брутен национален доход, създаден от националната икономика", заяви Искров.

 

Той не скри изненадата си от познанията на държавния глава по отношение на показателите на БНБ и търговските банки. По думите му България има с какво да се гордее.

 

Страната ни не е догонваща, а напреднала по отношение на регулацията и системите в банковия сектор.

 

В заключение Искров подчерта, че в България не стои въпросът за стабилност, а проекти зад които да застанат банките.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6693 |08.02.2012 Дянков: АЕЦ"Белене" не е на дневен ред . 16| 6540 |30.01.2012 Дянков раздал 233 000 лева бонуси . 30| 16669 |24.01.2012 Ст. Гамизов: Плевнелиев подписа договор, който вдигна цената на тока . 2| 6102 |18.01.2012 Дянков доволен - НАП с 700 млн. напред в приходите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads