Реклама / Ads
10| 5833 |13.02.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Подхващат опасните язовири, 50 - вече проверени

.
Трайчо Трайков
Над 50 от общо около 600 потенциално опасни язовира са обследвани от петък насам от специалистите на държавното дружество "Язовири и Каскади", което бе натоварено миналата седмица с контрола върху техническото състояние на всички изкуствени водоеми в страната.
 

  

Това съобщи днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който присъства на обезопасяването на язовир "Елена", край едноименното село в Хасковско.

 

Със заповед на областния управител на Хасково Ирена Узунова в понеделник сутринта започна аварийно отнемане на земна маса от стената на язовира край с. Елена и отварянето на нов преливник, за да не се скъса аварийно стената. Акцията се наложи заради бетониран основен изпускател на водоема. От кризисния щаб предупредиха населението, че нивото на водата в р. Бисерска може да се покачи и призоваха жителите на селата Елена, Иваново, Лешниково, Надежден, Бисер и на гр. Любимец да не се движат по поречието на реката, както и да не пускат животни в районите в близост до коритото й.

 

Операцията протича при изключително прецизен контрол и няма никаква опасност от рухване на стената и причиняване на щети на хората, заяви Трайков. От язовир "Елена“ се изпускат по 2000 л вода в секунда

 

Преди началото на контролираното изпускане язовир "Елена“ беше пълен с 230 хил. куб. метра вода. Язовирът ще бъде източен изцяло до нанос, за да освободи максимален свободен обем и да се предотвратят евентуални щети при очакваното пролетно пълноводие. Това не означава бракуване на язовира, обясниха от предприятие "Язовири и каскади“.

 

След като бъде премахната непосредствената опасност, по-късно през пролетта или лятото съоръжението ще бъде прегледано подробно, за да се прецени какви действия да бъдат предприети с него по-нататък, каза още министър Трайков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5231 |17.12.2010 България сред опасните дестинации за туристите . 0| 5157 |20.05.2010 Данъчните подхващат и заложните къщи . 1| 4698 |19.05.2010 Застрахователи подхващат нарушителите на пътя . 3| 4842 |05.10.2009 Подхващат имотите на Сакскобурготски, царистите против

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads