Реклама / Ads
0| 4888 |04.11.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ЕК понижи с 0,5% прогнозата за икономическия растеж у нас тази година

.
Европейската комисия понижи с половин процент прогнозата за икономическия растеж в България през тази година. През месец май той беше заложен да бъде 1,7 на сто, в днешната си икономическа прогноза обаче Комисията залага 1,2 процента. Понижението за следващата година е още по-голямо – вместо 2 процента, каквито бяха очакванията преди половин година, сега Комисията предвижда ръст на икономиката ни от едва 0,6 на сто догодина.
 

Намален ръст в условията на растяща несигурност – така Еврокомисията обобщава очакванията си за България. Тя посочва влошеното доверие в банковия сектор у нас като една от причините за неблагоприятната прогноза. Комисията отбелязва, че затварянето на четвъртата най-голяма банка в страната, което е оставило вложителите без достъп до депозитите им месеци наред, е намалило доверието в системата и е разкрило нередности в банковата дейност. Затегнатите впоследствие стандарти за кредитиране от страна на другите банки, са потиснали частните инвестиции. Те, както и публичните, ще намаляват и в следващите две години, смята Еврокомисията.

 

Като един от основните рискове пред икономиката ни отново е посочена зависимостта от внос на руски газ, която при прекъсване на доставките може допълнително да попречи на икономическия растеж. Намалялото доверие в банковата система и по-строгите условия за достъп до кредити – са сред другите посочени рискове. В комбинация с крехкия трудов пазар, те могат да доведат до намаляване на вътрешното потребление и допълнително да подкопаят доверието в икономиката, предупреждава Европейската комисия. Тя очаква още през тази година България да прескочи допустимия праг от 3 на сто за дефицита и да влезе в свръхдефицит от 3,6 на сто. Той, според днешните разчети, няма да бъде преодолян и в следващите две години – дори ще расте с по 0,1 на сто на година. Тези равнища на дефицита у нас са близо два пъти по-големи от заложените в пролетната икономическа прогноза през май. Предвижда се и увеличение на дълга, който през 2016-а да достигне 30 на сто.

За Европейския съюз през тази година се очаква ръст от 1,3 на сто, за еврозоната – от 0,8%. Пониженията спрямо май месец са от порядъка на половин процент.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 6634 |11.02.2014 Орешарски: Проваляме се, ако не възстановим икономическия растеж . 1| 6850 |23.01.2012 Рейтингите като прогнозата на времето . 5| 5360 |06.12.2011 Статистиката коригира нагоре икономическия растеж . 0| 5232 |12.05.2011 МВФ: Икономическият климат в Европа се подобрява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads