Реклама / Ads
4| 8566 |08.11.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ПП предлага мерки за намаляване на цените на горивата

.
Кирил Петков, Асен Василев
„Продължаваме промяната“ внесе в Народно събрание проект на решение за прилагане на дерогацията за внос на руски суров петрол, с която да бъдат намалени цените на горивата на българския пазар, съобщиха от партията.
 

„Договорената от кабинета „Петков“ дерогация беше едно от големите постижения на последното редовно правителство в борбата с растящите цени на енергийните ресурси. Тя защити техническата обезпеченост на най-голямата рафинерия на Балканския полуостров и ѝ даде срок от две години, за да се подготви за пълното спиране на внос на руски петрол. От 5 декември дерогацията ще даде възможност и за намаляване на цените на горивата за българските граждани“, заявяват от ПП.

 

„За да може тази мярка да бъде приложена и усетена от българските потребители, е нужно Министерският съвет да разработи и изпълни план с конкретни мерки за нейното прилагане.

 

От „Продължаваме промяната“ внесохме решение, с което предлагаме следните четири мерки:

 

1. Да се въведе режим за проследяване на горивата и нефтопродуктите, произведени на територията на Република България от руски суров нефт. Той гарантира изпълнение на дерогацията, предоставена на Република България чрез Регламент (ЕС) 2022/879 на Съвета от 3 юни 2022 година, с цел произведените от руски суров нефт горива и нефтопродукти да се продават само на българския пазар.

 

2. Считано от 5 декември 2022 г., МС да разреши изпълнението до 31 декември 2024 г. на договори, сключени преди 4 юни 2022 г., или на допълнителни договори, свързани с купуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти, с произход от Русия или изнасяни от Русия, единствено в полза на дружества с регистрация или стопанска дейност в България, които внасят в страната такива стоки с цел преработка и/или продажба от свое име и за своя сметка.

 

3. С цел намаляване на високите цени на горивата в България, МС да предприеме действия за незабавно въвеждане на мерките от Глава III на Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 година относно спешна намеса за справяне с високите цени на енергията, с оглед облагане с допълнителен данък на свръхпечалбите както за 2022 г., така и за 2023 г. от дейностите в отраслите на суровия нефт и нефтопреработването в България.

 

4. Данъчните приходи, генерирани от облагане на свръхпечалбите от дейността в сектора, следва да бъдат използвани за мерки за финансова подкрепа на физическите лица - крайни потребители на горива“.

 

„В мотивите на проекта се посочва, че „с оглед осигуряване на пълни постъпления от данъка върху печалбите от дейността по преработка и продажба на горива от суров петрол, дерогацията следва да се предостави само на дружества, които са регистрирани в България или имат място на стопанска дейност в страната“. Изпълнението на предложените от „Продължаваме промяната“ мерки ще доведе до значителни приходи, които могат да бъдат използвани за по-голяма компенсация за потребителите на горива у нас. Решението е възможно благодарение на договорената дерогация за внос на руски петрол от кабинета „Петков“, посочват още от ПП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3090 |22.09.2022 ЕК обявява мерки срещу енергийната криза другата седмица . 1| 3195 |20.09.2022 ICGB ще предлага на търгове част от капацитета по тръбата с Гърция от 1 октомври . 0| 3640 |06.09.2022 Италиански остров предлага на хората 15 хил. евро, за да се преместят там . 0| 3420 |25.08.2022 ЕК предлага още 460 млн. евро за България по линия на инструмента SURE

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads