Реклама / Ads
6| 3222 |09.05.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Приемането на еврото - до 1 януари 2025 г. Настоящият парламент да приеме нужните закони в срок

.
България трябва да приеме еврото най-късно до 1 януари 2025 г. Приоритет за настоящия парламент ще са всички законопроекти, които трябва да влязат в сила до тогава. За тази цел настоящият председател на НС Росен Желязков се ангажира нужните нормативни документи да бъдат разгледани и приети от депутатите.
 

До месец се очаква Законът за въвеждане на еврото да бъде готов и предложен на обсъждане стана ясно на дискусия, посветена на приемането на еврото в Министерския съвет.

 

Основният проблем за придвижването на процеса напред е високата инфлация, която надхвърля средната в държавите-членки на Европейския съюз. Вицепремиерът Атанас Пеканов увери, че са предприети всички стъпки, за да се успокои увеличаването на цените. 

 

“Постигането на инфлационния критерий е предизвикателство за страната заради сравнително ниското ниво на цените в сравнение с цените от ЕС и страните от еврозоната", заяви Методи Методиев - служебен заместник-министър на финансите.

 

Друго предизвикателство е общественото доверие в замяната на лева с евро. Хората трябва да бъдат успокоени, че приемането на единната за ЕС валута няма да доведе до поскъпване, стана ясно още от дискусията.

 

"Ако изпълним всички критерии, ние бихме могли да се похвалим със завършването на тези важни евроинтеграционни процеси, венец на които е приемането на еврото. В този смисъл вярвам, че НС ще изпълни своите ангажименти в най-скорошен порядък и ще приеме необходимите законодателни актове, които да гарантират нормативната база за въвеждането на еврото в най съкратени срокове", заяви председателят на НС Росен Желязков.

 

"Все по-разширяващата се територия, която единната валута обхваща, позволява тя да разгърне в пълен размер своя потенциал, да доведе до една още по-интегрирана европейска икономика, до по-ниски транзакционни разходи за участващите държави, до повече инвестиции, до по-добра конкурентоспособност", заяви Нина Стоянова - подуправител на БНБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3381 |15.02.2023 Годишната инфлация у нас се забави до 16.4% през януари . 15| 4057 |06.02.2023 Икономисти: Няма да има апокалипсис след приемането на еврото . 1| 3905 |02.02.2023 Сайтът на МФ за еврото ще струва 84 хил. лв. без ДДС . 4| 4336 |01.02.2023 Истерията за ”колосалното” поскъпване в Хърватия с еврото се оказа силно преувеличена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads