Реклама / Ads
17| 8573 |17.06.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Проф. Гечев за Фрог: Фискалният резерв е опоскан

.
проф. Румен Гечев
Излезе решението на Арбитражния съд за АЕЦ „Белене” и ни осъждат да платим 550 млн. евро. Тези пари ги няма в бюджета. Трябва да се тегли заем, за да се издължим и да си вземем оборудването, което сме поръчали. А него какво ще правим?! По-добре да дадем още милиард-два и да си довършим обекта. Това коментира пред Фрог нюз проф. Румен Гечев.
 

Около половин милиард евро няма да ни бъдат осребрени. Това са пари, които сме платили от бюджета, но в бюджета за годината е заложено тези пари да се върнат обратно, така че да не бъде държавен дълг. Ако тези пари не се осребрят от ЕС, означава, че е направен разход, срещу който няма да има приход. Това моментално става бюджетен дефицит на българската държава, а той се финансира с нов заем или за сметка на фискалния резерв.

 

В момента сме на минимума на резерва – около 4 милиарда и половина. Другите пари от 10-11 милирда е новият дълг, който е теглен през годината. Той влиза през фискалния резерв и оттам се ползва.

 

Извън 16-те милиарда лева заем, който миналата година бе гласуван, се взема нов дълг от милиард и 200 млн. лева, за да се попълни Фонда за гарантиране на влоговете. За тези милиарди българското правителство поема ангажимента да бъде основен длъжник. Парите са замразени във фискалния резерв. По международни стандарти не е вярно, че става дума за просто поръчителство. Тези замразени средства се броят като заем.

 

Рискът не е нулев за тегленето на тази сума. Ако беше нулев, защо тогава Световната банка и Европейската банка искат ратификация от парламента?! Обърнете внимание, че заемът е от две институции, не от една. 300 млн. евро и за двете банки са трошички. Причината само една от двете банки да не отпусне тези пари е, че и двете са преценили, че има риск и искат да си разделят риска.

 

Заемът се тегли, защото ГЕРБ са притеснени от нещо. Нали е стабилна банковата система?! Откъде-накъде трябва да се съгласява парламентът за този заем? Мнозинството се съгласи и се преведоха парите. Това за мен е сигнал, че ако някъде се краде една банка, то тя да се краде на спокойствие.    

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 13964 |16.06.2016 Ген. Григоров за Фрог: Ако Турция провокира миграционна вълна, няма да издържим . 11| 5044 |16.06.2016 Е. Славкова за Фрог: Атентатите в Турция идват от САЩ и ционистите . 23| 19134 |16.06.2016 Само във Фрог: Прокуратурата захапа П. Москов, иззеха електронната му поща заради ваксините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads