Реклама / Ads
2| 5540 |03.11.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Променят Закона за кредитите в интерес на потребителите

.
В случаите на срочен паричен влог с фиксиран лихвен процент банката не може да намалява лихвата до изтичане срока на договора. Този текст в Закона за кредитните институции гласуваха днес на второ четене депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси.
 

Те приеха още, в ал.3 на чл.58, че в случаите на промяна на лихвения процент или на такса, която води до увеличаване на погасителната вноска по кредит, който не е потребителски, банката да уведомява клиента по уговорен между страните начин за това преди влизане на промяната в сила.

Също когато промяната на лихвения процент произтича от промяна на определен референтен лихвен процент, направен публично достояние чрез използване на подходящи средства информацията за новия лихвен процент да бъде намерена в търговските помещения и на Интернет страницата на кредитора. Тук предходния текст по ал. 3 чл.58 няма да се прилага.

Тихомир Тимнев, ръководител на правната дирекция на банковия надзор в БНБ е убеден, че с новите поправки в закона по-високото ниво на защита се разпростира върху всички останали кредити, не само за потребителските. „В първоначалните си варианти предложението и целта на тези текстове не са били да забранят на банките едностранната промяна на лихвите по кредитите. Ако има такова предложение от народни представители, от експерти то ще бъде обсъдено“, добави той. Сегашната цел на поправките е просто да се подобри уведомителния режим от страна на банките към клиентите.

Ще има индивидуално отношение към клиента – чрез SMS-и, Е-mail-и, писма, както е договорено между страните. Този закон ще засегне главно ипотечните ,корпоративните и др. кредити, защото потребителските са уредени в отделен закон.

От 1 януари 2011 г. ще влезе в сила специална директива, която засяга възнагражденията в банковия сектор, заяви Атанас Иванов, експерт от банковия надзор на БНБ. Една от идеите там е бонусите на служителите да се изплащат по такъв начин, че те да нямат стимул да увеличат риска за банката чрез максимизиране на краткосрочния си бонус.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6739 |03.11.2010 ДНСК подгони Диневи, заобиколили закона елементарно . 2| 5814 |27.10.2010 Бавария проявява интерес към АЕЦ "Белене" . 17| 5021 |22.10.2010 Борисов: Кредитите вече стабилни и у нас . 1| 5243 |05.10.2010 Лихвите по кредитите отново скачат?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads