Реклама / Ads
7| 6819 |05.10.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Рибарица - сърцето на Стара планина

.
Отидете ли веднъж в Рибарица, то не може да не се върнете там. Това живописно място се загнездва в сърцето на всеки, който го е видял. В този божествен кът природата няма равна на себе си.
 

 

Красивите гледки и необятните гори привличат всеки сезон хиляди туристи, почитатели на селския, ловния и еко туризма. Рибарица е село в Северна България. То се намира в Община Тетевен, Област Ловеч, в близост до град Тетевен. Там чистия въздух и зелените склонове са рай за туристите.

В селото намират усамотение, спокойствие и отдих хиляди хора. Село Рибарица се намира в старопланински район, в полите на Стара планина сред ручеи и редки представители на флората и фауната са изградени и редица еко пътеки.

img_5816.jpg

Селото има около 1000 жители. През лятото обаче населението на курортното селище буквално „набъбва” до 6-7 хиляди души. Без предварителна резервация през уикендите е почти невъзможно човек да намери свободни места във фамилните хотелчета или къщи за гости. Туристите ги предпочитат заради домашния уют и удобствата, които предлагат, при това на сравнително достъпни цени. Тук почти всеки хотел разполага с открит басейн, с малък фитнес център и сауна, както и с ресторантче, предлагащо вкусни специалитети. Тъй като селото се намира в близост да река Вит има прекрасни възможности за риболовците.

Реката предлага на почитателите си балканска пъстърва, мряна, клен и пр. Тези сладководни видове разпалват фантазията не само на кулинарите, но и на всеки, който иска да пробва късмета си с въдицата. През селото си провират път бистрите води на 7 притока на река Бели Вит. „Хубавото тук е, че почти всяка къща или хотел граничи с вода и сенчеста гора, а това означава свеж въздух и прохлада!” – казват местните хора.

В селото има 5 големи хотела с над 100 легла, предстои да бъдат открити още 4 нови. Наблизо край Рибарица се разпростира Национален парк”Централен Балкан”, който е част от международната мрежа от защитени територии Pan parks. Добре маркираните му пътеки минават край великолепни водопади, скални грамади и вековни гори. Гъста мрежа от планински заслони, хижи и кътове за отдих покрива района около селото. Но освен пешеходните преходи има и други начини да разнообразите ваканцията си в пазвите на Балкана. Като например да се включите в поредния турнир по пейнтбол, на ски през лятото - край Рибарица се намира единствената писта за ски на трева у нас. През зимата тя предлага чудесни условия и за снежни спортове. А защо да не предприемете джип сафари по билото на Балкана? Високо проходимите возила ще ви отведат до най-съкровените кътчета на планината, все още недокоснати от съвременната цивилизация. Разбира се подобен излет не минава и без традиционния пикник с барбекю и вкусни мезета, обилно „поляти” с местната сливова ракия. Село Рибарица посреща и много чуждестранни гости – предимно от Франция, Израел и Скандинавските страни. „Някои от тях искат да обикалят района само на коне.” - обяснява Стоян Василев, един от бизнесмените развиващи хотелиерски бизнес там. Според него чужденците остават много доволни от предлаганите 7-дневни конни преходи с изходен пункт село Рибарица. Облечени като каубои, ездачите се забавляват, като обикалят близките селища и природни забележителности. По пътя си те отсядат в кокетни селски къщи за гости, където се наслаждават на домашен уют и тишина. Тук могат да се хапнат традициотнни гозби и да се видят старинни къщи и великолепни природни дадености. Frognews.bg

ribarica.jpg sn2.jpg ribarica_1.jpg  снимки Вяра Йовева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5186 |05.10.2007 Страната ни - най-евтина в ЕС? . 2| 5543 |04.10.2007 Лукс без пари в Слънчев бряг през октомври . 0| 5481 |04.10.2007 Учени и кмет създават ботаническо бижу в Созопол . 0| 5037 |03.10.2007 Предлагането на ваканционните имоти в планинските курорти с ръст от 52 на сто

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads