Реклама / Ads
0| 6579 |24.03.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ролята на Биткойн във финансовата революция

.
В последните години блокчейн промени изцяло начина, по който хората разполагат с пари, инвестират и плащат за стоки и услуги.
 

Неотдавнашното увеличение на динамичната биткойн цена превърна криптовалутите в гореща тема сред инвеститорите и финансовите експерти по цял свят. Но защо според мнозина биткойн поведе цяла една финансова революция? За да отговорим на това, трябва да се върнем назад във времето.

 

Кратка история
 

Биткойн е първата децентрализирана криптовалута, която бе създадена през 2009 година. Той се различава от традиционните валути като долар и евро, тъй като не е контролиран от централна банка или правителство. Вместо това, е базиран на блокчейн технология, която позволява на потребителите да изпращат и получават плащания по по-безопасен и ефективен начин.

 

Алтернатива на традиционните валути
 

Биткойн играе много важна роля за света на парите и до голяма степен е начело на финансовата революция днес. Със сигурност един от най-ключовите му приноси е като алтернатива на традиционните валути, предлагайки възможност на инвеститорите да избягат от нестабилността на така наречените “фиатни пари”. В криптовалутите хората често виждат възможност за бягство от инфлация. Освен това, биткойн предлага също и по-ниски такси за транзакции, което го прави привлекателен за хора, които желаят да прехвърлят по-големи суми пари.

 

Достъпност, анонимност и поверителност
 

Друго предимство на биткойн е неговата достъпност. Тук революционното е, че вече всеки с интернет връзка може да участва в новата финансова мрежа, независимо от географското си местоположение. Тази достъпност направи криптовалутите популярни в страни с нестабилни финансови системи или ограничен достъп до традиционни финансови услуги. Наред с това, мрежата осигурява ниво на анонимност и поверителност, което не е възможно при традиционните финансови системи. Днес транзакциите се записват в публична книга, но самоличността на лицата, участващи в транзакцията, не се разкрива. Това ниво на анонимност направи криптото популярно и сред тези, които високо ценят поверителността и сигурността.

 

Трансформиращата сила на блокчейн
 

И все пак, потенциалът на биткойн да революционизира финансовата система надхвърля ролята му на валута. Основната технология зад биткойн, известна като блокчейн, има потенциала да трансформира широк спектър от индустрии. Тя може да се използва за създаване на сигурни и прозрачни системи за всичко - от гласуване до управление на верига за доставки на големи предприятия.

 

Биткойн в ежедневието ни


След като споменахме ползите за бизнеса, нека разгледаме и примери от ежедневието ни, в които можем да се възползваме от предимствата на блокчейн. Например, биткойн може да се използва за онлайн покупки от уебсайтове, които приемат крипто. Това позволява на клиентите да плащат за стоки и услуги без необходимост от банкова сметка или кредитна карта. Освен това можете да платите за нещо почти мигновено и/или с минимални такси за транзакцията.

 

Аналогично, системата може да се използва за изпращане на пари зад граница бързо и на по-ниска цена от традиционните услуги за парични преводи. Това е особено полезно за хора, които възможно най-бързо трябва да изпратят пари на членове на семейството или приятели в други страни.

 

Много хора откриват в крипто инвестиционен инструмент, като купуват и държат криптовалутата с надеждата, че нейната стойност ще се увеличи с времето. Естествено, купуването и продаването крият рискове, затова е нужна финансова грамотност и добър план за управление на риска.

 

Ако пък имате нужда от микроплащания, то тук също можете да откриете полза. Традиционните платежни системи не обработват изплащания на малки суми поради високите такси за транзакции. С крипто можете да разсрочвате плащания или да практикувате “микроинвестиране”.

 

В заключение


Въпреки многобройните си предимства, напомянме, че биткойн е все още сравнително нова и непредвидима валута - това означава, че стойността може да варира бързо и е обект на регулаторен контрол в много страни. Потенциалните ползи от блокчейн технологията, обаче, са неоспорими, също както и нарастващият брой ползватели на дигитални портфейли. Вследствие на финансовата революция, водена от биткойн се очаква да станем свидетели на значителна промяна в начина, по който всички ние взаимодействаме с парите и финансовите системи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3354 |29.11.2022 Цената на биткойна си поема глътка въздух, но остава под 16,5 хил. долара . 0| 4296 |24.01.2022 Еврото падна спрямо долара, биткойнът се срина до най-ниското си ниво от шест месеца . 1| 4222 |07.09.2021 Безпрецедентно: Биткойнът стана официална валута на Салвадор . 3| 4631 |15.06.2021 В ”Албена” вече може да се плаща с биткойни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads