Реклама / Ads
0| 7173 |09.03.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Румен Гълъбинов за Фрог: Икономическият растеж за 2017 г. е по-нисък от очаквания

.
Румен Гълъбинов
Икономическият растеж на България през 2017 г. е по-нисък от очаквания, посочи пред Фрог нюз финансистът Румен Гълъбинов.
 
Според предварителни данни на НСИ все още БВП на България за 2017г. не достига 100 млрд. лв. Всъщност  се оказва, че растежът на БВП за последното тримесечие на 2017г.се е забавил и е бил 3% и заради това растежът за цялата 2017 г. е по-нисък от очакваното – 3,6%. Данните за ръста на БВП са известно разочарование, защото така България продължава бавния процес на догонване на доходите и стандарт на живот със средните в ЕС.

Сезонно изгладените данни за БВП по предварителни оценки показват растеж от 3.5% през четвъртото тримесечие на 2017 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година. Има ревизия на данните.Въпреки това растежът на българската икономика се е забавил и остана под прогнозите. Предварителните данни на НСИ показват задържане и спад на растежа в някои сектори на икономиката ни.

Този растеж е нисък за стандарта на Централна и Източна Европа.А това означава, че икономиката ни твърде бавно догонва европейската.Българската икономика има недостиг на кадри и инвестиции.Фирми напускат България заради липса на кадри.
Работодателите ни се оплакват за недостиг на човешки ресурси, на подготвени работници и служители. Корупция и недостиг на кадри спъват инвеститорите.

Борба с корупцията и предсказуема икономическа политика са неотложно нужни за привличане на инвестиции. Иначе ще продължава недостига на доверие и излишъка на нестабилност.Това няма как да не се отрази и на използването на еврофондовете.
Ако не се променят нещата няма да има изгледи за повече пари от еврофондовете след 2020 г. Вече виждам, че в това отношение се появяват известни проблеми.
Еврофондовете не могат да заместят липсващи инвестиции. А спирането на част от тези еврофондове ще се отрази допълнително негативно на икономиката ни. За съжаление загуба на средства от еврофондовете ще има.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 18834 |07.03.2018 Експерт пред Фрог: Държавата няма да помирише акции на ЧЕЗ до края на делото във Вашингтон . 5| 7042 |26.02.2018 Румен Гълъбинов за Фрог: Ще изплуват скрити дефицити на НЗОК . 1| 5873 |19.02.2018 Р. Гълъбинов за Фрог: Новите касови апарати няма "да съберат" данъците . 0| 5989 |14.02.2018 Румен Гълъбинов за Фрог: У нас има повече констататори, отколкото реформатори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads