Реклама / Ads
14| 5530 |08.09.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Русия пак ни преметна - препродава Булгартабак на парче?

.
Най-вероятно “Булгарбатак холдинг“, която бе продадена на компанията "БТ инвест" за 100.1 млн. евро, ще бъде препродаден на части на стратегически инвеститори. Това прогнозира пред руското издание “РБК Дейли“ експертът на специализираната агенция “Руски тютюн“ Максим Каральов.
 

 

В авторската статия от началото на седмицата се лансира тезата, че положението на “Булгартабак“ може да се окаже по-изгодно от очакваното, че негов купувач е руската Външнотърговска банка, която държи 75 на сто от дружеството “БТ Инвест“.

“Все едно, банката ще продаде активите на стратегически инвеститори, но на части“, посочва Каральов.


Изданието коментира още, че условията, поставени от приватизационното ведомство, са отблъснали потенциалните участници в търга за продажбата на 79.83 на сто от “Булгарбатак“. То припомня, че купувачът е трябвало да преработва 12 хил. тона тютюн и да произвежда 35 млрд. цигари годишно.


“В тютюневия отрасъл не е прието да се гонят два заека – или преработваш тютюн, или произвеждаш цигари“, посочва “РБК Дейли“. Затова, според изданието, от процедурата са се отказали почти всички претенденти, включително мултинационални гиганти като JTI, “Филип Морис“ и “Бритиш-Америкън табако“ (БАТ), както и амбициозните корейци KT&G.


Каральов коментира още, че приватизацията на дружеството е силно политизирана. “Политическите партии – и управляващата, и опозиционните, използват продажбата на този актив една срещу друга. Естествено профсъюзите и работещите в компанията са максимално въвлечени в този процес“, допълва експертът.


Решението на Изпълнителния съвет на Агенцията за приватизация, което после бе потвърдено и от политическия орган на ведомството – Надзорният съвет, предизвика полемика заради скоростта, с която то бе взето при неяснота кой е реалният купувач, стоящ зад сделката.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 63| 6316 |31.08.2011 Л.Шулева: Русия е запорирала 45% от акциите на “Булгартабак” . 17| 6769 |03.08.2011 Трайков: Затварянето на “ЛУКойл” не е наказателна акция срещу Русия . 0| 5343 |19.07.2011 Търсим подкрепа от ЕС в газовите преговори с Русия . 21| 5544 |17.06.2011 Русия: При сегашното бг правителство няма да има Бургас-Александруполис

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads