Реклама / Ads
0| 4421 |10.10.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Синът на Киро Глигоров Владимир оцени високо китайските инвестиции на Балканите

.
Западните Балкани трябва да бъдат разглеждани в зависимост от това дали са част от ЕС или не. Македония е изключение, но нищо не е безалтернативно.
 
Глигоров коментира евроинтеграцията на региона.

Владимир е син на първия президент на независима Република Македония, Киро Глигоров, който оглави страната след разпадането на бивша Югославия през 1991.

Според него, малките икономики, които имат достъп до по-големите, винаги са в по-добра ситуация.

По думите му пред телевизия Блумбърг, Македония ще има нисък ръст на икономическо развитие и причина за това е политическата криза в страната.

„Заради кризата в Македония имаше отлив на чуждестранни инвестиции. В средносрочен план в рамките на следващите 3 години икономиката на Република Македония може да има ръст от близо 4%“.

Подписания договор за добросъседство и приятелство между България и Македония според Владимир Глигоров е важен, защото Скопие има нужда от страни, които да не създават проблеми, като Гърция и Сърбия.

Името Вардарска Македония е вариант за решаването на спора за името с Гърция каза още Владимир Глигоров, добавяйки, че щом има в името Македония всеки вариант е добър за страната му.

„Признанието на Република Македония от България беше от голямо значение, редом с признанието на Русия и Китай“.

Водещия икономист и член на Международния институт във Виеня коментира, че китайските инвестиции на Балканите имат търговски характер за разлика от турските.

„Китай гледа на Балканите като транзитни за икономиката и по пътя към ЕС“, каза накрая икономистът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5161 |23.02.2017 Станислав Владимиров: Държавата трябва да е инвеститор в икономиката . 2| 6293 |14.01.2017 Владимиров: Продаваме локомотиви да плащаме дългове . 1| 5033 |13.05.2016 Неврокопчанинът Владимир Москов - ”Кмет на месеца”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads