Реклама / Ads
3| 10385 |23.04.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Стойнев съветва Лукарски да не продава печелившия НИТИ

.
Стойнев говори пред журналисти в НС
„Призоваваме министър Лукарски да преразгледа решението за продажбата на НИТИ-Казанлък, защото цената е изключително ниска и не се налага приватизация на предприятието. Топката е във вашите ръцете.” Това заяви пред журналистите в НС народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и зам.-председател на БСП Драгомир Стойнев.
По думите му продажбата на НИТИ-Казанлък е пример как държавата не защитава интереса си в стратегическия военно – промишлен комплекс. Той обясни, че е обявена цена за приватизация от 3,6 млн. лв., която може да бъде занижена, тъй като ще се използват и компенсаторни записи. Стойнев подчерта обаче, че според последния финансов отчет на дружеството, то притежава активи на стойност 4 млн. лв. Той поясни, че НИТИ-Казанлък е едно стратегическо предприятие, което притежава лицензи за внос и износ на специална отбранителна продукция, удостоверение за трансфер на продукти, свързани с отбраната. „Именно това предприятие и тези лицензи ще бъдат предоставени в ръцете на частни инвеститори. Когато става въпрос за приватизация, държавата трябва да внимава на каква цена продава своите интереси”, категоричен бе Стойнев.

Драгомир Стойнев припомни, че по време на управлението на БСП стратегическото  предприятие ВМЗ - Сопот е увеличило продажбите си три пъти и само за една година е излязло на плюс. „НИТИ-Казанлък в продължение на 3 години е печелившо предприятие. Такива предприятия трябва да се развиват”, каза зам.-председателят на БСП. Той подчерта и че хората, които са спомогнали за това като са ръководили предприятието – инж. Захари Даскалов, инж. Христо Христакиев, които са специалисти в машиностроенето в отбранителната индустрия, са били заменени с Илиян Леков – областен управител на София област по време на служебното правителство и Кънчо Папазов - президент на футболен клуб „Розова долина” – Казанлък. „Ако тези хора са били сложени, за да се влоши състоянието на НИТИ – Казанлък, така, че то да бъде приватизирано, уверявам ви, че ние сме категорично против. Сменете сегашното ръководство!”, обърна се Стойнев към управляващите.  По думите му прави впечатление и че депутат от ГЕРБ  също се е противопоставил на приватизацията. „Продаваме национален интерес в един изключително важен, стратегически сектор – отбраната. Държавата също може да бъде пазарен играч и да печели от тези предприятия”, коментира той.

Стойнев попита  къде е гласът на синдикатите и какво е тяхното мнение, има ли разговори с тях. „Опозицията няма да подкрепи тази приватизация. Когато едно предприятие работи и увеличава приходите си в този ключов сектор, няма причина то да бъде продавано”, заяви той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5405 |18.04.2015 Кофти! Няма да имаме завод за цели автомобили, каза Лукарски . 1| 5193 |25.02.2015 Лукарски договаря инвестиции за 120 млн. евро с австрийци . 14| 4797 |09.12.2014 Драгомир Стойнев: "Южен поток" бе стимул за икономиката ни . 13| 5819 |21.05.2014 Стойнев: 3 поредни месеца имаме положителен икономически растеж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads