Реклама / Ads
2| 4830 |01.12.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Търсенето на кредити драстично спада

.
Скокът на лихвите по заемите през октомври и затягането на условията за отпускането им доведе до драстично свиване на кредитите, показва актуалната статистика на БНБ.
 

Новоотпуснатите кредити през този месец са били 1.68 млрд. лв., докато през октомври 2007 г. банките раздадоха 2.09 млрд. лв. на домакинства и фирми, т.е. спадът за една година е вече 24.44%, а за един месец - 4.11%.

През октомври лихвите по потребителските кредити нараснаха ударно - някои банки ги вдигнаха с цели 3-4 процентни пункта. Докато през септември за първи път от години насам намаляха само отпуснатите жилищни заеми, през октомври вече няма вид кредит, който да не е засегнат от кризата. Потребителските са намалели спрямо септември с 14.7%, а на годишна база - с 23.9%. Фирмите са взели с 0.4% по-малко кредити през октомври в сравнение със септември, а в сравнение с октомври предишната година - с 23.3% по-малко. Нищо обаче не може да се сравни с рухването на ипотечното кредитиране - от миналия до този октомври то е намаляло с безпрецедентните 31%, а само от края на септември до края на октомври 2008 г. - със 7.3%.

krediti_ogranichenia.jpg  снимки Вяра Йовева

Докато е ставало това, много търговци на имоти все още твърдяха, че спадът в цените няма да е голям или няма да продължи дълго, а управляващите се кълняха, че кризата няма да засегне България. Ден преди БНБ да публикува тези данни, управителният й съвет реши да разхлаби чувствително политиката си спрямо търговските банки. От днес те ще държат замразени в БНБ не 12%, а 10% от депозитната си база, което по последни данни ще освободи малко над 1 млрд. лв. Първите коментари на банкерите бяха, че това едва ли ще доведе до падане на лихвите, а по-скоро ще възпре по-нататъшното им увеличаване. Управителният съвет на централната банка реши още, че след Нова година трезорите ще получат още две облекчения: ще замразяват само 5% от средствата, които успеят да привлекат от чужбина, а когато държавата или общините разкрият сметки, върху тях няма да се начисляват никакви резерви. Тези облекчения ще освободят нови 1 млрд. лв. на търговските банки, но на този етап никой не се ангажира с прогноза за падане на лихвите. Напротив - от днес основният лихвен процент (ОЛП) на БНБ се качва от досегашните 5.72 на 5.77%. Това е едно от най-малките месечни увеличения на лихвата за тази година, през лятото скоковете бяха по-резки. Тъй като ОЛП се определя автоматично и зависи от състоянието на междубанковия пазар, започналото намаление на лихвите в чужбина неминуемо ще се отрази и у нас макар и със забавяне.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7973 |24.11.2008 Търсенето на имоти в Банско спада рязко . 1| 5255 |17.11.2008 40% от гърците срещат трудности при изплащането на жилищните си кредити . 1| 5291 |10.11.2008 Потребителският интерес към кредитите остава висок . 0| 5416 |29.10.2008 Кризата сви глобалното кредитиране

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads