Реклама / Ads
4| 5721 |25.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Таванът на лекарските заплати е “добре дошъл” за частните болници

.
Таванът на лекарските заплати ще демотивира добрите специалисти
Таванът в заплащането на лекарите от 3 500 лв. ще облагодетелства изключително много частните болници – ще изтече качествен персонал към чужбина, каза директорът на болница „Св. Екатерина” – проф. Генчо Начев.
 

Той посочи, че освен към частните болници високвалифицираните специалисти ще заминат и за чужбина. По думите му на всеки три месеца в болница „Св. Екатерина” идват емисари от Германия, Швеция и Норвегия и търсят кадри.

„Четирима от моите сътрудници работят в Испания. Всички знаят, че в болница „Токуда” и инвазивната и съдовата хирургия са изградени основно със специалисти от болница „Св. Екатерина”, така че „Токуда” ще трябва да черпи”, посочи проф. Начев.

„При нас средната заплата на лекарите е между 3 200 и 3 400 лв. зависи от месеца. Тук не става въпрос дали сумата е висока или ниска като таван. Тук става въпрос за това, че се отива към една до голяма степен урегулировка. Ако високо специализирани кадри са получавали една висока заплата и се налага да им се намалят, те се демотивират.

Демотивирането ще доведе до намаляване на обема и качеството на работата, която те извършват в болницата, в която работят. Това един път ще влоши финансовото състояние на болницата. Второ те при всички случаи ще търсят място, където ще им предложат по-добро заплащане, близко до това, което са получавали”, обясни проф. Начев.

Проф. Начев посочи, че от 83 специалисти в болница „Св. Екатерина” само 10 получават заплати от 6 до 12 хил. лв. Всички останали повече от 73 души получават доста по-ниски възнаграждения. „Но тези 10 човека са двигателят, който движи цялата тази основна дейност, която се извършва в болницата. Те са много високо специализирани, хабилитирани шефове на клиники, но дори между тях съществува доста сериозна диференцираност – между 6 и 12 хил.лв.”, заяви проф. Начев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5365 |25.03.2010 В.Рашидов: Ще режа заплати, но и глави, ако трябва . 1| 5149 |25.03.2010 Замразиха заплатите в държавната администрация . 0| 5022 |14.10.2009 Отпущат 6,93 млн. лв.за железничарски заплати . 1| 5185 |27.08.2009 Сините нищят проблема със заплати и пенсии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads