10|
8665
|06.01.2011
БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ
С точилка пердах от хайдути шашкат чужди турист
Топофертите на българския туризъм - фолкмасаж, мачкане през дрехите и лук на слепоочията за тонус.
Битката за привличане на чуждестранни гости ражда от любопитни и учудващи до направо стряскащи туристически продукти, представяни като автентична българска практика. В листата с услуги на известни спа центрове у нас „Торнадо” откри процедура, носеща гръмкото име „Родопска нирвана”. Тя е част от по-мащабния проект, анонсиран като фолкмасаж. Към него находчивите хотелиери по Северното Черноморие предлагат и други „традиционни” ритуали от нашето славно спа минало като „Тракийски ръченик” или „Вита баница”. Последният обаче не е свързан с характерните за българската трапеза ястия, а е способ за релакс и тонизиране чрез омачкване и усукване на тялото през дрехите. Всички фолкмасажи се извършват в специални битово обзаведени за целта стаи в съпровод на автентична българска народна музика.
Безспорно гвоздеят на програмата е „Родопската нирвана”, която се рекламира на чужденците като стародавна техника от времето на траките за масажиране по нашите географски ширини. При нея тялото се намазва със свинска мас и се обработва с точилка като при разточването на тесто. Последващата процедура е полагането на нагрети керемиди по гърба и начукан лук по слепоочията за тонус. За десерт се сервира на шашардисания клиент и греяно вино с черен пипер.
Ако нещастният турист оцелее след всички тези манипулации, то има и специален бонус - опердашване от хайдути. Целта на тази оферта е запознаване на чужденците с традиционния балкански вариант на забавление. От персонала на хотела се предрешват като разбойници и нападат жадния за атракции турист с бойни викове и гръмовни изстрели на пищови. Тази туристическа атракция прилича по-скоро на възстановка от боя на Шипка, но за учудения гост остава неразбираема, коментират присъствали на такава организирана веселба.
Тя обаче, оказва се, далеч не е нова практика. Хотелско-ресторантьорският ни бранш отдава е почитал по този начин и най-височайшите си гости. Още през 90-те години на миналия век при посещението на бившия британски пилот Деймън Хил у нас от софийската кръчма „Воденицата” му бяха спретнали незабравимо изживяване - сервитьорите се бяха маскирали с магарешки кожи за да може спортното величие да ги поязди. Тази покъртителна сцена ужасила Хил, но той не могъл да откаже на настоятелните подканвания на домакините. Удивителна изобретателност се проявява и по отношение на храната. В някои заведения по морето, където паница леща струва 12 лв., в менюто фигурира бележка под линия, според която чорбата е дар за славяните от техните богове и затова по нашите земи е на особена почит. Сакралността на супата, разбира се, обуславя и цената й. Друго куриозно ресторантьорско откритие е т.нар „българска закуска”, инспирирана от типичния английски хемендекс. Продуктите, от които се състои нашенският вариант, не са подбрани на случаен принцип, а отразяват основните хранително-вкусови предпочитания на българина - домати, сирене и 50 грама ракия за отскок.
Деница Бояджиева
Безспорно гвоздеят на програмата е „Родопската нирвана”, която се рекламира на чужденците като стародавна техника от времето на траките за масажиране по нашите географски ширини. При нея тялото се намазва със свинска мас и се обработва с точилка като при разточването на тесто. Последващата процедура е полагането на нагрети керемиди по гърба и начукан лук по слепоочията за тонус. За десерт се сервира на шашардисания клиент и греяно вино с черен пипер.
Ако нещастният турист оцелее след всички тези манипулации, то има и специален бонус - опердашване от хайдути. Целта на тази оферта е запознаване на чужденците с традиционния балкански вариант на забавление. От персонала на хотела се предрешват като разбойници и нападат жадния за атракции турист с бойни викове и гръмовни изстрели на пищови. Тази туристическа атракция прилича по-скоро на възстановка от боя на Шипка, но за учудения гост остава неразбираема, коментират присъствали на такава организирана веселба.
Тя обаче, оказва се, далеч не е нова практика. Хотелско-ресторантьорският ни бранш отдава е почитал по този начин и най-височайшите си гости. Още през 90-те години на миналия век при посещението на бившия британски пилот Деймън Хил у нас от софийската кръчма „Воденицата” му бяха спретнали незабравимо изживяване - сервитьорите се бяха маскирали с магарешки кожи за да може спортното величие да ги поязди. Тази покъртителна сцена ужасила Хил, но той не могъл да откаже на настоятелните подканвания на домакините. Удивителна изобретателност се проявява и по отношение на храната. В някои заведения по морето, където паница леща струва 12 лв., в менюто фигурира бележка под линия, според която чорбата е дар за славяните от техните богове и затова по нашите земи е на особена почит. Сакралността на супата, разбира се, обуславя и цената й. Друго куриозно ресторантьорско откритие е т.нар „българска закуска”, инспирирана от типичния английски хемендекс. Продуктите, от които се състои нашенският вариант, не са подбрани на случаен принцип, а отразяват основните хранително-вкусови предпочитания на българина - домати, сирене и 50 грама ракия за отскок.
Деница Бояджиева
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads