Реклама / Ads
1| 10841 |08.04.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Трън става туристически град

.
Центърът на града
Кметският екип е амбициран да съживи западналия граничен район, като привлече туристи с красивата си природа и чистия въздух. В района никога не е имало тежка индустрия и затова природата е девствена.
 

Дългосрочна програма за развитие на туризма разработва градската управа.


На Великден ще бъде открит спа център с 30 легла в центъра на Трън. В него ще се използва минерална вода от недалечното село Банкя. Същата вода вече от няколко години се продава в цялата страна с марката “Торн спринг”.
На туристите ще се предлага посещение на родната къща на откривателя на бактерията на киселото мляко д-р Стамен Григоров. Проучва се още възможността за разкриване на паралелка по туризъм в местната гимназия.
В същото време, в програмата за развитие на туризма е включена възможността гостите да бъдат разхождани из града с каляски и коне. Маршрутът ще минава през живописното ждрело над река Ерма.


Късометражни филми за забележителностите на Трънския край ще бъдат прожектирани на всички туристи.
За целта е създаден информационен център. В близко време управата възнамерява да възстанови старинни дюкяни, в които да се продават бусинска керамика и други занаятчийски продукти, типични за региона.

На 20 километра от града пък се намира едно от най-китните села в района Горочевци, където също туристите могат да отседнат и да се насладят на местните забележителности, както и да практикуват екотуризъм.

През февруари Трън се класира трети в конкурса „Моят край е най”. Градът попадна в челната тройка с помощта на зрителката Мила Младенова и емблематичната забележителност на района - параклиса "Света Петка".
В началото на март пък, от граничната община обявиха намерението си съществуващата екопътека в Трънското ждрело да бъде продължена до Погановския манастир в Сърбия. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6332 |30.03.2009 По-специално внимание за българи предлага туристическият бранш . 21| 7318 |12.02.2009 На пролет между 5 и 6 хил. от строителния бранш остават на улицата . 0| 5145 |11.02.2009 Туристическият бранш очаква спад на чуждите пазари . 0| 4816 |02.02.2009 Лихвата в Исландия остава 18 на сто

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads