Вторник, 17 Октомври 2017, 01:16
Frognews
0| 3718 |25.05.2016

Узакониха безлихвени заеми за финансово оздравяване на общини

.
Общините ще имат право на безлихвени заеми от държавния бюджет. Това реши окончателно Народното събрание с промени в Закона за публичните финанси. Мотивът е, че по тази начин държавата ще може да съдейства за финансово оздравяване на задлъжнели общини.

Общините ще трябва имат оздравителни планове, по които бюджетът ще финансира с безлихвен заем. Министърът на финансите ще определя условията за отпускане на заемите. Допуска се възможността при отклонение от целите на плана министърът да спре отпускането на заема. По време на дебатите от БСП предупредиха, че на финансовия министър се дават повече права на финансовия министър. И казаха, че зад промените има и политически намерения. От ГЕРБ казаха, че законът не дава повече права, а гарантира прозрачност.

 

Румен Гечев, цитиран от БНР,  обвини депутатите, че искат да накарат общините да затъват в заеми и предупреди, че това ще окаже натиск върху бюджета.

 

Всяка община ще ползва услугите на финансови консултанти, които винаги да докарват общината на загуба, така че тя да може да ползва безлихвен заем. Само наивниците ще отидат да теглят заеми, където ще плащат лихви. Не завиждам на господин Горанов.

 

 

Менда Стоянова обясни, че държавата ще прецени кога финансовото състояние на общината е тежко и трябва да се подпомогне с безлихвен заем:

Общините и сега могат да искат финансово подпомагане без какъвто и да било контрол и публичност от страна на обществеността. Ако партия ГЕРБ чрез този законопроект искаше да решава своите партийни желания, не би трябвало да предлага какъвто и да било регламент, защото в момента липсата на регламент е най-доброто нещо.

 

А заместник-финансовият министър Кирил Ананиев увери, че не става въпрос за раздаване на пари: Ние в началото на годината не знаем колко души от дадена община ще имат нужда от безплатен превод за хемодиализа. Тук не става въпрос за раздаване на пари. Тези пари ги имаме в цеснтралния бюджет, правим не увеличение, а компенсирана промяна за целевите разходи, които са предвидени в централния бюджет.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Първи випуск започна обучението си в магистърска програма за ръководни кадри на АУБ и SDA Bocconi 0| 2250 |16.10.2017 . DÉJÀ VU заради ”Вездесъщият” с настроение за вино 0| 2265 |16.10.2017 . Бизнесът: Три проблема спъват развитието ни, защо не се решават 1| 2960 |15.10.2017 . Дървата за огрев поскъпват, а дефицитът в складовете расте 3| 2894 |15.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах