Реклама / Ads
0| 5702 |28.05.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Включват VI блок на АЕЦ в енергийната система

.
Спрелият в събота вечерта заради сработила аварийна защита VІ блок на АЕЦ "Козлодуй" вече се включва в енергийната система на страната. Това съобщи днес по БНТ изпълнителният директор на ядрената централа Валентин Николов.
 

 

За технологичния проблем бе съобщено ден по-рано. Той възникнал в 19.52 часа на 26 май след автоматично сработване на една от защитите на турбогенератора, който е неядрената част на блока.

 

"Защитата, която е на статора на турбогенератора, е задействана, съответно VІ енергоблок е изключен от енергийната система на страната, съответно намалена е мощността на 40 процента на ядрената мощност. Започва сформиране на екип, разширяване съответно на статора на блока, започва по алгоритъм да се проверяват абсолютно всички участъци във връзка със задействаната защита, датчици и т.н. И някъде на следващото денонощие, защото това, разбирате, е един сложен процес, започва да се вкарва азот и т.н. в самия турбогенератор и фактически към 12.00 ч. на следващия ден, слава богу, се откри, че това е всъщност един трансформатор, който е на фаза "А", на първата намотка, и там е дефектирал. Подменен е съответно този трансформатор и вече блокът работи на 40 процента и очакваме да бъде включен към енергийната система на страната", обясни Николов.

 

Според него, тъй като проблемът е бил неядрената част на блока, не било нужно да се задейства авариен план и това не е направено. Не се налага и уведомяване на Международната агенция по атомна енергия или на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), но въпреки националният регулатор бил информиран.

 

"Това е по-малкото зло, защото имаше възможност, макар и много рядко, да дефектират статорите", допълни ядреният шеф. Той каза, че дефектиралият трансформатор е бил сменен преди две години. Прави се анализ за причините за техническия проблем, той като има и други такива трансформатори и трябва да се провери дали проблемът е производствен или друг, за да бъде подготвена централата за подобни случаи.

 

На практика след сработването на защитата на VІ блок страната ни е останала без работещи ядрени мощности, тъй като V блок е в процес на натоварване на мощността за включване в експлоатация след извършен планов ремонт. "Пети блок в същия момент е бил на 50 процента от мощността си, взели сме разрешение от Електроенергийния системен оператор, в момента е на 100 процента тази сутрин вече от мощността си, така че съвсем скоро вече и двата блока ще бъдат вързани към... паралелно към електроенергийната система на страната", каза Николов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7297 |21.04.2012 Превръщат V и VI блок в “златните кокошки” на АЕЦ “Козлодуй” . 2| 7186 |23.02.2012 Четвърти ден Дунав мост блокиран от ТИР-ове . 29| 6164 |18.02.2012 Д-р Тренчев: Крият проблем с V-ти блок на “Козлодуй” . 2| 6634 |10.01.2012 Снежни виелици и блокирани пътища прогониха туристите в БГ курорти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads