Реклама / Ads
5| 5171 |22.07.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Все по-малко ще завършват висше образование до 2025 г.

.
Източник: БГНЕС
През следващите години броят на завършилите висше образование български граждани ще продължи да намалява. Очаква се между 2021 и 2025 г. да се дипломират 239 хил. абсолвенти. Това е спад от 9 на сто спрямо 263 хил., успешно приключили следването си в периода 2016-2020 г. Прогнозата е броят на завършилите да се стабилизира след 2025 г.Това е записано в Националната карта на висшето образование в България, която каинетът прие днес, съобщиха от пресслужбата на служебния кабинет, цитирани от БТА.
 

До 2025 г. броят на действащите студенти на национално равнище ще остане стабилен, дори е възможно известно покачване. Заради значителните промени в приема през последните години обаче ще продължи процесът на ребалансиране на броя на студентите по професионални направления. Най-голям спад в абсолютния брой се очаква в "Икономика" ( с около 2400 студенти). В процентно изражение най-сериозно ще е намалението в "Туризъм" (16 на сто). Най-много ще се увеличи броят студенти в "Педагогика на обучението по ... " (с близо 1700). В процентно изражение най-висок ръст се очертава в "Материали и материалознание" - 86 на сто и "Химични технологии" - 40 на сто.

 

 

Разместване между професионалните направления ще има в броя на завършилите.

 

Освен че съдържа прогноза за промените в броя на студентите и на завършилите през следващите пет години, Националната карта на висшето образование в Република България на първо място дава информация за актуалната профилна и териториална структура на висшето образование в страната. Документът идентифицира регионалните потребности за развитие на висшето образование в зависимост от демографския потенциал и състоянието на пазара на труда в различните райони в страната. Той определя групи професионални направления, специалности от регулираните професии и висши училища в зависимост от съответствието между профила на предлаганите от университетите образователни услуги и търсенето от страна на кандидат-студентите, както и в зависимост от реализацията на завършилите на националния пазар на труда.

 

Националната карта на висшето образование ще се актуализира всяка година.

 

В съчетание с данните от Рейтинговата система на висшите училища в България, картата на висшето образование ще се използва при вземането на решения за разкриване на нови висши училища, факултети или филиали. Тя ще помага за насърчаване или контролиране на броя на местата в определени направления и региони. Целта е мрежата от университети да се развива балансирано и да отговаря на реалните нужди на регионите и на прогнозите на пазара на труда, се посочва в прессъобщението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4746 |17.05.2021 Емигрантите са изпратили с $1 милиард по-малко в България през 2020-а . 7| 6638 |27.09.2020 800 млн. евро по-малко приходи отчита туризма у нас заради коронавируса . 1| 6933 |21.05.2020 Галъп: Три пъти по-малко българи планират почивка това лято . 7| 6229 |18.07.2019 Пеевски обеднява, декларирал пет пъти по-малко доходи от дивиденти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads