Реклама / Ads
1| 5342 |22.02.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Задава се хаос на летищата през летния сезон

.
Причина за това е задължителното за целия ЕС изискване от 1 юни авиокомпаниите да продават само електронни билети. Печалбите от продажби на билети може да се понижат с 16%, прогнозира АБТТА.
 

Възможно е от в началото на летния туристически сезон да се създаде истински хаос на летищата у нас. Причина за това е задължителното за целия ЕС изискване от 1 юни авиокомпаниите да продават само електронни билети. За това предупреди председателят на Комисията по авиация към Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Александра Илиева по време на кръгла маса в рамките на 25-тото издание на туристическото изложение "Ваканция и СПА Експо", предаде Econ.bg.

От една страна системите за проверка на електронни билети на летищата във Варна и Бургас все още не са готови. Това означава, че ако държавата не се намеси, нито един пътник с издаден електронен билет, различен от тези на "България Еър" и British Airways, няма да може да излети от двете летища. Причина за това е фактът, че единствено тези две компании разполагат със собствени системи за проверка на електронни билети. Друг значим проблем е фактът, че не всички авиокомпании, летящи под флага на държави извън ЕС, имат практиката да издават електронни билети.

letishta.jpg
 снимки Вяра Йовева

Така например руската авиокомпания "Аерофлот", която превозва голяма част от руските туристи до България, изобщо няма въведена система за издаване на електронни билети.

Същото е положението и с авиокомпаниите от Азия или Африка. Проблемът ще повлияе негативно на туристическия бранш, и по-специално на туроператорите, коментира Илиева. Той ще засегне и туристите, използващи повече от един полет за достигане на дадена точка, тъй като те ще бъдат принудени да си купуват билет на съответното летище на много по-висока цена. През изминалата година у нас са били продадени около 530 хил. самолетни билета посредством агентската мрежа. Този показател бележи ръст от 22% спрямо 2006 г. Печалбата от тези продадени билети възлиза на 147.163 млн. евро, което е ръст от 19% спрямо 2006 г., съобщи Илиева. Като основни причини за увеличаването на бройката продадени билети тя посочи засилващата се конкуренция между авиокомпаниите и навлизането на нискотарифните авиокомпании на българския паза. Според нея заради казуса с електронните билети от 1 юни страната ни е изправена пред опасността да загуби около 16% от тези печалби, или 22 млн. евро. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5691 |22.02.2008 София e най-изгодният град за бизнестуризъм . 0| 5667 |22.02.2008 Туристическият бранш настоява ДАТ да бъде заменена от Министерство . 0| 5633 |22.02.2008 Ирландци купуват 49,99% от Българо-американска кредитна банка . 0| 6068 |21.02.2008 "Ваканция и СПА Експо" стартира с 320 фирми изложители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads