Реклама / Ads
15| 5593 |14.07.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Затвор и глоба за шеф, укрил осигуровки

.
Тотю Младенов
Три години затвор и глоба от 1000 лева заплашват всеки шеф, който не осигурява редовно служителите си за пенсия и здраве. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс (НК), които предлага социалното министерство, съобщи АСН.
 

Измененията трябва да бъдат гласувани от Народното събрание заедно с измененията на Кодекса за социално осигуряване.

Целта на промените в НК е да се стимулира плащането на налога и изсветляването на икономиката ни. Идеята отдавна се лансира от синдикатите у нас. За първи път при това правителство тя беше спомената от екс здравния министър Божидар Нанев. Той искаше тя да се въведе за неплащането на здравните осигуровки.

На практика промените приравняват неплащането на осигуровки от работодателите с укриването на данъци. Строгото наказание ще се налага, ако шефовете са забравили да платят над 3 хиляди лева осигуровки. Наказание ще отнасят и провинилите се счетоводители. При борч към НАП между 3 хил. и 10 хиляди лева те може да попаднат от една до пет години зад решетките и между 1000 и 5000 лева глоба. Ако работодателите и счетоводителите им са пропуснали да внесат осигуровки над 10 000 лв. пък, ще лежат в затвора между 2 и 10 г., а глобата им ще бъде между 5 и 20 бона.

Овладяването на безработицата, запазването размера на доходите, усвояването на евросредства и стартирането на пенсионната реформа. Това бяха сред постиженията, които министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов отчете като резултат от едногодишния си мандат. Според него има какво още да се желае в борбата със сивата икономика и още по-бързото усвояване на евросредствата. До момента по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" са сключени 711 договора за 787 млн. лв.

Затягането на контрола над социалните плащания и обезщетенията също е сред активите на социалния министър. Като добър резултат той спомена намаляването на разходите на НОИ за болнични с 14 млн. лв. за последните няколко месеца. Също така понижаването с 2 млн. лв. на плащанията за помощни средства за инвалиди. Осъществяването на пенсионната реформа, увеличаването на заетостта и още по-бързото усвояване на евросредства са сред задачите, които министър Младенов си постави занапред.

Налагането на промените за по-късното пенсиониране са абсолютно необходими, за да се компенсира огромният дефицит на парите за пенсии. В момента над 60% от разходите за тези плащания идват от данъци, а не от осигуровки. Това пък удря средствата за здравеопазване и образование, обясни Младенов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4989 |09.07.2010 Монсанто отнесе глоба за 2,5 млн.$ за ГМО . 0| 5478 |03.06.2010 Опасност от свлачища затвори "Хаинбоаз" . 0| 5100 |18.05.2010 5000 лв. глоба отнесоха родните телекомпании . 0| 4752 |04.05.2010 ЧЕЗ отнесе 160 000 лв. глоба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads