Реклама / Ads
9| 5805 |02.03.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Здравната каса е най-ясно изразеният монополист в България

.
Общественият съвет при президента по-скоро беше опит за изслушване на отделните присъстващи да кажат нещо като виждания по възникналите проблеми. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз.„Трите минути регламент не даваха възможност да се кажат всички неща, така че бяха връчени различни документи. За легитимността на работа на този съвет няма как да кажа каквото и да било, защото получих поканата за участие ден преди това. Не бих отказал на покана по какъвто и да било начин на президента на България, така че отидох”, добави Райчинов.

„В никакъв случай няма да участвам в служебен кабинет. И за редовен министър имах достатъчно предложения и съм отказал и за временен също. Никой не ми е предлагал категорично, но нямам намерение”, заяви председателят на БЛС.

За спора с НЗОК Райчинов посочи, че директорът на НЗОК Пламен Цеков злоупотребява, пускайки малко парченце от цялата методика и мислейки, че това решава всички проблеми в сектора за доболничната помощ. „Да имат право лекарите да прехвърлят от тримесечие на тримесечие разходвани средства. Тези неща затрудняват достъпа на гражданите съответно и работата на лекарите. А в болничната помощ е абсурд това, което е заложено - фиксиран брой болни да могат да приемат болниците”, уточни Райчинов.

„Касата не е зависима институция. Ако искаше да управлява НЗОК Пламен Цеков не трябваше да се съобразява със Симеон Дянков, а да се съобразява с нуждите на хората, затова искаме неговата оставка, подчерта председателят на лекарския съюз. 

„Искаме отмяна на методиките, които се въведоха тази година, искаме връщане на старите методики. Ако Цеков го беше направил това, оставката му нямаше да ни бъде нужна. Но Цеков не го направи това. Вчера каза, че ще ни кани в сряда да правим анализ на неговата методика. Не знам дали ще отидем на преговори, но няма да отидем на преговори само с него, там трябва да е и Надзорният съвет на НЗОК”, каза още Райчинов.

Той е категоричен, че в момента няма по-ясно изразен монополист от НЗОК в България. „Дори ЕРП-тата са три. Такъв монопол единствен няма и се вижда колко е опасен този монопол. Трябва да има демонополизация на НЗОК поетапно, защото няма как да стане изведнъж”, изтъкна Райчинов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 7129 |22.03.2012 Каролев&Кадиев: Големите пари от лекарства отиват в черна каса . 15| 5497 |21.03.2012 “Черна каса” глътнала 8 млн.лв. от лекарства за онкоболни . 10| 15924 |24.03.2011 В Европа касапин взема повече от джипи . 6| 5198 |09.10.2010 Монополът на Здравната каса остава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads