Реклама / Ads
15| 5524 |06.07.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Зубков: Борисов, защо газът у вас е толкова скъп?

.
Източник: БГНЕС
Да не стане така, че ние намаляваме цената на газа, а българските потребители да не го усетят. Това заявил по време на срещата с българския премиер Бойко Борисов шефът на борда на директорите на “Газпром” Виктор Зубков, които днес обсъдиха и газовите договори между двете страни.
 

Някъде по трасето между Русия и България цената на газа се оскъпява значително, коментира на свой ред Борисов. По думите на българския министър-председател не е ясно как се определят цените за крайните потребители.

Зубков обещал на Бойко Борисов в четвъртък Русия да обяви точните цени, на които ни продава газ. Разбрахме се да бъдем точни и коректни и да сложим всичко на масата, обясни премиерът.

Определянето на цената на суровината за крайните потребители Борисов определи на схемата с ЕРП-тата. От Газпром излиза евтин газ за България, категоричен е премиерът. Той вече е разпоредил на шефа на Булгаргаз Димитър Гогов до сряда да му докладва как и при кого отива разликата от сделката.

Не мога да си обясня къде по посредниците се начисляват цените, които отиват до крайните потребители, заяви българският министър-председател. Правителството понася негативи от това, че някой по веригата става богат, не е честно, изтъкна Борисов и добави, че е разпоредил проверка и е готов и ДАНС да се включи в нея.

Зубков останал притеснен от голямата разлика в цената между тази, на която Русия ни продава синьо гориво и цената, на която го получава крайният потребител.

Според Виктор Зубков има възможност да се преразгледат цените на газа. Той подчерта, че България е получила преференции в цените на газа при сега действащите договори.

Газпром поддържа мониторинг на цените, които съществуват в европейските цени и има числа в България, които будят определено безпокойство, защото съществува голяма разлика в цената, по която Газпром доставя газ в България и реалните цени, които плащат потребителите, изтъкна Зубков.

До четвъртък ще бъдат направени съответните проверки, за това са се разбрали България и Русия. Смятам, че нашата страна разполага с достатъчно точни данни за цените, изтъкна Виктор Зубков.

Той посочи и данни за цените, с които разполага в момента като уточни, че все пак точните цени на газа трябва да бъдат проверени.

Средна цена, на която Русия ни доставя газ е 339$ за 1000 куб. метра газ. Това, което е станало ясно, че при равномерно потребление цената, която плащат промишлените потребители за 1000 куб. метра газ е между 475-501$, а при неравномерно потребление - 519- 576$ за 1000 куб. метра.

Битовите потребители плащат още повече от 576$ за 1000 куб. метра. Смятаме, че това са едни много високи цени, категоричен бе първият вицепремиер на Русия.

Войната между мен и г-н Путин или между България и Русия е медийна измислица, посочи още Бойко Борисов.
Подробно е обсъден и проектът "Южен поток", като и двете страни потвърждават готовността си да продължат сътрудничеството по него.

Това е един изключително мащабен проект, категоричен е Зубков. През територията на България при реализация на Южен поток ще минават 63 млрд. кубични метра газ. България и Русия са обсъдили възможността да се ускори процесът на вземане на решения, както и да се създаде проектна компания за проекта Южен поток.
Борисов уточни, че за "Южен поток" остава въпросът с наличните тръби, по които в момента се транспортира руски газ. Русия е заявила, че те ще се използват.

"Печалбата за България от този проект ще се удвои и утрои", убеден е Бойко Борисов. Сегашният транзит за Гърция и Турция ще остане по старите тръби, стана ясно още след срещата между българския министър-председател и Виктор Зубков, като удвоеният капацитета на "Южен поток" ще отиде за Западна Европа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5491 |29.10.2009 Иван Хиновски: Защо не помислим за 7-ми блок на “Козлодуй”? . 3| 6572 |12.06.2008 БЧК: Ще има много удавени, защото няма спасители . 0| 7637 |19.10.2007 „Враца - дето гарга не каца", защото е гнездо на орли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads