Реклама / Ads
23| 13926 |28.05.2009 ГЛАСЪТ

7:5:4 – портокал с часовников механизъм

.
„БСП иска първо място, г-н Кръстев, не се окопава.” Думите са на Румен Петков и са реплика към политолога Иван Кръстев. Последният преди дни изрази мнение, че БСП и ДПС в тези избори имат една цел: да не се формира правителство след изборите без тях.
 
Петков дори обвинява Кръстев в „слугинаж”, сиреч, изпълнявал някаква поръчка за очерняне на Столетницата.

И двете интервюта – с Кръстев и Петков – бяха публикувани във в. „24 часа”. Те показват много ясно позициите на двете страни. Колкото и да се стреми към анализиране на обществените нагласи, очевидно политологията няма да се хареса на политиците, ако не съвпада с техните щения. Защото те, политиците, не са свикнали да приемат нещата такива каквито са, а такива, каквито искат да са. И няма да се спрат пред нищо, за да се докопат до желания резултат, каквото й да им струва. И Иван Кръстев, и Румен Петков са наясно с това.

В случая обаче има и още нещо и то е усещането за пълзящ страх. Страх от това, че някой може да ти издърпа килимчето, на което си се настанил удобно и вярваш, че ти се полага свише. Всеки аргумент, че това не е точно така, се възприема като нахалство, като обида и дори за величайша несправедливост. Ама, моля ви се, килимчето си е наше, как така някой... Хайде сега!

В цитаделата „Позитано” 20 не всичко е спокойно. Причината е известна на малцина. Преди дни тайно социологическо проучване като гръм от ясно небе пронизва лазурното настроение на мъдреците в БСП. До висшите „червени” уши достига закодираното съобщение 7:5:4. Шифровчиците трескаво разчитат посланието: ГЕРБ грабва 7 места в Европарламента, 5 отнася ДПС, а 4 остават за БСП. По едно вероятно щели да си разпределят АТАКА и Синята коалиция. Очевидци на драмата още си плюят в пазвата и шептят, озъртайки се: „О, ужас! Вместо ода – реквием...”

Ако социологическото проучване бе дело на някоя неприятелска агенция – О.К. Щеше да бъде възприето като опит да се удари левият боен дух. Вигенин, Меликов и Карадимов щяха да подминат със саркастичен мъжки смях „новината” и да продължат напред, към победата. Но случаят не бил такъв, защото данните идвали от източник, на който можело да се вярва.

7:5:4, 7:5:4...камък върху ламарина, 7:5:4 - китайска капка, 7:5:4 - парен чук. Песента на мъртвите полета.

Разбира се Румен Петков в интервюто си е направил на салата всички, които се опитват да обясняват „какво е искал да каже Маркс”. Чрез него говори партията, а тя иска първото място – на евроизборите, и на изборите за български парламент. Ни повече, ни по-малко. Обърнете внимание на думичката „иска” и ще разберете къде е заровено кучето. БСП иска...

За да се сбъдне това „иска” от Цитаделата обявяват тотална мобилизация. Всичко годно да носи оръжие е хвърлено в боя. На бял свят моментално се пръква топло-топло социологическо проучване на НЦИМ, което „скъсява” дистанцията между БСП и ГЕРБ. Социологическата агенция Медиана на Кольо Колев светкавично разкри, че всъщност БСП ще спечели тези избори. (Кольо, Кольо...) Министри и партийни ръководители трескаво размахват ножици и кирки за първа копка и откриване на нови национални обекти, сваля се цената на битовия ток (от което пропищяват индустриалците, които трябва да покрият разликата), обещават се чужди инвестиции, размразяват се еврофондове и отново към страната ни потича онази митична река от мед и масло, която по някакъв мистериозен начин винаги стига до обещаващите и никога до тези, на които е обещавана. Фокус, който не е по силите дори на Копърфийлд.

И все пак, и все пак... Страхът е кофти нещо, промъква се в съня ти, сякаш е Щирлиц, който иска да свие ценна папка от кабинета на Мюлер.

7:5:4, 7:5:4 - портокал с часовников механизъм. Цък, цък, цък...

Севт ІІІ
Тракийски цар


P.S. Някога по тези земи с пот и кръв извоювахме мира. После ядяхме, пиехме, пеехме и се обичахме (някои жънеха). Орфей пък се кипреше в Мюзик айдъл, знаете как е. Сега, така както си седя кротко в НИМ, наблюдавам нещо странно: правят се в Бояна хубави веселия, приеми и прочие любезности, изричат се едни кадифени думи, от които виждам, че някои тръпки ги побиват, а през това време вятърът донася миризмата на кръв и пот. Странно нещо е мирът по нашите земи. И страшно понякога...
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 11631 |27.05.2009 Уроци по чешки . 35| 12430 |22.05.2009 ДПС лапва 5 от 5 мандата в бастиона на Сокола . 33| 11321 |20.05.2009 Несъвместими ли са правото и моралът в българската Темида? . 21| 7413 |19.05.2009 Моисей, Данко, Доган и горящите гуми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads