Реклама / Ads
35| 12424 |22.05.2009 ГЛАСЪТ

ДПС лапва 5 от 5 мандата в бастиона на Сокола

.
Движеща се реклама на Доган
ГЕРБ може да извади като коз Мехмед Дикме, но Доган ще цака с българин и помак
 


Политическите щабове в кърджалйско са свирили „отбой” и кротко „празнуват” предстоящото поредно поражение от партията на Ахмед Доган за национален парламент. Тук хората отдавна са забравили, че Жан Виденов и сегашният президент Георги Първанов водеха в зората на демокрацията „Сталинградска битка” с ДПС, а няколко години по-късно СДС даде синя надежда за един мандат в Родопите и избра последния етнически българин депутат от този край – Пламен Иванов.

Сокола вече кръжи като мажоритарен кандидат в бастиона си, но друг национален лидер няма да се появи на родопския тепих. Всички са наясно, че и без черно тото и автобуси от Босфора и този път ДПС взима 5 от 5 мадата с лекота. Ясно е, че вотът ще е традиционно етнически, но това никого не притеснява тук и в София.


Ахмед Доган и кметът на Черноочене Айдън Осман обикалят района предизборно

Заради ортаклъка с ДПС, избирателите гледат с открито недоверие към червените. Затова униние е обхванало столетницата. Първоначално местните организации искали лично Сергей Станишев да се жертва и поведе листата им. Но от „Позитано” им издърпали ушите, усъмнили се, че подлагат динена кора на лидера и го пускат направо в блатото. Резервен вариант им останал културният министър Стефан Данаилов, издигнат от местни организации. Той води битка с хората на Сокола и на предишните избори, но заради системата ДОНТ загуби мандат в Родопите.

 Самият Ламбо обаче искал да се измъкне от тази отговорност този път и редял пасианса си в Благоевград. Анализи на червените показвали, че в кърджалийско доверието е критично ниско към звездата от „На всеки километър”. Името му този път нямало да събере и 5 хил. привърженика, камо ли да изкара победа, за която трябват около 20 хил гласа. Местните са му люто обидени заради лъжите, които най-безочливо им надроби на предишните избори. Тогава Данаилов се кле, че ще ги варди от турците, заричаше се, че в управление с ДПС няма да участва, а после най-угодно седна на креслото на културния министър в правителство с мандат на ДПС. Хората искаха да повярват на политика, а се оказа, че той им е разигравал някакво възрожденско театро.


Защитникът на българите в Кърджали в ролята на партизанин

Отчайваща е картината и при националистите от „Атака”. Хората на Волен се разпръснаха, след като местната им лидерка Камелия Колчева го предаде и демонстративно стана член на БСП. Сега, за да показват масовост в Кърджали , атакистите идват с автобуси от цялата страна. Това обяснява защо валякът Ремзи Осман открито казва: „ Пука ми на оная работа от „Атака”.

Синята коалиция пък се завъртя в изборния танц на куц крак. Преди седмица НИС на СДС изключи заедно с Пламен Юруков и кърджалйския председател Дора Христова заради политическо интригантство. Подобна е ситуацията и с хората на Иван Костов. Родопското ръководство на ДСБ от години демонстрира интелектуална нелегалност и така отблъсна читавите почитатели на Командира. За НДСВ тук не се говори и усещането е като за покойник.

ГЕРБ единствени имат шанс да затруднят ДПС към тоталната победа, таят надежди кърджалйци. Това обаче в никакъв случай не е личността на скулптура Вежди Рашидов, лансиран преди дни по медиите от Цветан Цветанов. Образът му тук се приема по-скоро емоционално, романтично, като за маса, отколкото като на боец-победител. Родопчани помнят, че преди десеттина години, като кандидат от партията на Димитър Луджев, скулпторът, чието детство е минало край Арда, успя да вземе едва около 1000 гласа. Подобна беше ситуацията и със съпругата му Снежана Бахарова, която се провали от царската листа.

Скритият коз на Бойко Борисов може да се окаже ловният му другар и бивш съратник на Доган Мехмед Дикме. Топлата връзка между столичния кмет и бившия земеделски министър датира от царско време, а името му често се замесва в проекти на ГЕРБ. Двамата обичат да гърмят по рогоносци край водите на язовир „Студен кладенец”, но дали ще се прицелят заедно в Доган и към парламента - още не е ясно.

За Дикме се знае, че е открита опозиция на Доган и освен това разполага с около 4 - 5 хил. сигурни гласа само в родната му община Ардино. Показа го на кметските избори преди 2 години. Ако не бяха автобусите от чужбина, ДПС щеше за няколко бройки да загуби бастиона си. Ако ГЕРБ успее да мобилизира българите и помаците от другите 6 общини, може и да се поздравят с депутат.

Доган обаче обича да се прави на умряла лисица, а опонентите му добре знаят, че винаги държи в джобовете си по няколко коза и цака безпощадно. Чисто ритуално той ще се бие мажоритарно, а за сега в пропорционалната листа сигурни са само Лютви Местан и Ремзи Осман. Следващите две топли места могат да бъдат отиграни тарикатски. Соколът може да пусне на тях етнически българин и помак. Така за пръв път ще направи листа 3 в 1 – турци, българин, помак. Този коктейл ще дръпне български и помашки гласове, и ще замаже очите на критиците у нас и навън, че ДПС е етническа партия.

Всички схеми обаче са само виртуални на този етап. Накрая сигурно ще се изиграе най- тривиалният сценарий – всички, но с отделни листи, срещу ДПС. А това на езика на избирателната логика означава депутатски монопол за Сокола.

Стойко Стоянов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 11309 |20.05.2009 Несъвместими ли са правото и моралът в българската Темида? . 21| 7410 |19.05.2009 Моисей, Данко, Доган и горящите гуми . 54| 9901 |13.05.2009 Биг Брадър прави избори . 32| 11213 |12.05.2009 Живот по „Кампютор” и Вишински

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads